Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Χωρίς μεγάλη συμμετοχή η συγκέντρωση της Π.Π.Μ. για την ΑΓΕΤ
Χωρίς μεγάλη συμμετοχή η συγκέντρωση της Π.Π.Μ. για την ΑΓΕΤ

Χωρίς μεγάλη συμμετοχή η συγκέντρωση της Π.Π.Μ. για την ΑΓΕΤ

Χωρίς μεγάλη συμμετοχή πολιτών κι φορέων, πιθνόν και λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα, πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο η ενημερωτική συγκέντρωση που πραγματοποίησε η στο κτίριο Παπαστράτου. Οι εισηγήσεις όμως ήταν καταπληκτικές και απέσπασαν τα συγχαρητήρια πολλών από αυτούς που παρακολούθησαν την . Από τους εισηγητές απουσίασε ο Πέτρος Σαμαράς.

Ο περιβαλλοντολόγος  ιάννης Γερόπουλος ανέλυσε, με πλήθος στοιχείων, τους κινδύνους που θα προκύψουν για το περιβάλλον και τους πολίτες από την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Ειδικότερα για τις επιπτώσεις στην υγεία από τις διοξίνες και τις άλλες καρκινογόνες ουσίες που θα εκλυθούν στο περιβάλλον.

Ο καθηγητής δικαίου περιβάλλοντος στο   Γιώργος Μπάλιας εξήγησε τις δεσμεύσεις που υπάρχουν από το κοινοτικό δίκαιο για την διαχείριση των απορριμμάτων και γιατί το Ελληνικό δεν τηρεί τις αντίστοιχες οδηγίες και κανόνες.

Τέλος ο   Δήμος Νικόπουλος, εξειδικευμένος στο δίκαιο περιβάλλοντος, ανέλυσε τις αντισυνταγματικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, υπό το πρίσμα της προσφυγής που κατατέθηκε από τον ίδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για λογαριασμό της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).

Ακολούθησαν ερωτήσεις και πλούσια συζήτηση που ικανοποίησε όσους την παρακολούθησαν.

Στο τέλος της συγκέντρωσης εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο έχει ως εξής: “Οι φορείς και οι πολίτες του Βόλου, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 6 Μαΐου 2017, στο Βόλο, στην αίθουσα Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού ακούσαμε τις τοποθετήσεις διακεκριμένων επιστημόνων και τις απόψεις φορέων και πολιτών, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για το ενδεχόμενο να καίει RDF και άλλα επικίνδυνα υλικά η ΑΓΕΤ, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Η καύση του RDF και άλλων «εναλλακτικών καυσίμων» παράγει διοξίνες, πτητικό υδράργυρο, φουράνια, θάλιο κλπ ουσίες, που είναι άκρως καρκινογόνες. Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι ακόμα και η καύση πετ κοκ από την ΑΓΕΤ. Η πόλη μας θρηνεί καθημερινά θύματα από την επάρατη νόσο, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση κατά 30% των εισαγωγών στο Νοσοκομείο του Βόλου, το τελευταίο έτος.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από τους επιστήμονες θα πρέπει η καύση τέτοιων υλικών να γίνεται σε σύγχρονους κλιβάνους, με συνεχείς ελέγχους και διασφαλισμένο σωστό υλικό. Από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, τίποτα δεν μας εγγυάται ότι και οι τρεις αυτοί όροι και προϋποθέσεις είναι δυνατόν να ισχύσουν σε ένα , σαν την Ελλάδα. Αλλά ακόμα και αν μας διαβεβαιώσουν για την ύπαρξη των τριών αυτών όρων, εμείς θα πούμε ΟΧΙ, αφού γνωρίζουμε την αναξιοπιστία φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών και δε θέλουμε, στο βωμό του κέρδους μιας εταιρείας, να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας. Απόδειξη αναξιοπιστίας είναι το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ έκαψε 7.000 τόνους RDF το 2015 και 2.000 τόνους το 2016, σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις, χωρίς ελέγχους και χωρίς συνέπειες, με άγνωστες όμως ακόμα μέχρι τώρα συνέπειες στην υγεία των πολιτών. Καθώς επίσης ότι από το 2011 δεν λειτουργούν τα καταγραφικά ρύπων της ΑΓΕΤ, χωρίς να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση από τους αρμόδιους!

Καλούμε την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου να φροντίσουν για την ανάκληση της απόφασης που ελήφθη στις 10-01-2014 και τροποποιήθηκε πρόσφατα, ανοίγοντας μάλιστα την κερκόπορτα με τις λιμενικές διευκολύνσεις που καθιερώνει.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα, με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, για να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας σε καθαρό περιβάλλον.

Η υγεία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο”.

 

 

"Αλιεύοντας" την είδηση