Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης
Απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης

Απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης

Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν χθες στην πλήρη απαγόρευση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια και βαμβακερές μπατονέτες, και στην πιέσεων στους κατασκευαστές να υιοθετήσουν πρακτικές ς, με στόχο μια εντατική προσπάθεια εκκαθάρισης της ρύπανσης των ωκεανών.

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία υποστηρίχθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνολικά δέκα προϊόντα στα οποία οφείλεται τουλάχιστον το 70% της θαλάσσιας ρύπανσης, θα απαγορευτούν από τις από το 2021 και έπειτα.

Ταυτόχρονα τα -μέλη της θα πρέπει να μειώσουν έως το 2025 με «φιλόδοξο και βιώσιμο τρόπο» την κατανάλωση πολλών άλλων προϊόντων πλαστικών για τα οποία δεν υπάρχει προς το παρόν εναλλακτική λύση. Στα προϊόντα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι συσκευασίες φαγητών μιας χρήσης, αλλά και αντικείμενα όπως οι φιάλες ποτών, τα οποία θα πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά και να ανακυκλώνονται σε ποσοστό 90% μέχρι το περιθώριο του 2025. «Στέλνουμε από το Στρασβούργο ένα ηχηρό στη βιομηχανία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o Φρέντερικ Ρέις, ο νομοθέτης της ο οποίος εκπροσωπεί το στις διαπραγματεύσεις με κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

«Υπάρχει ευρεία και αυξανόμενη λαϊκή υποστήριξη σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε. Πέραν του πλαστικού, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν πως τα μέτρα μείωσης θα πρέπει επίσης να καλύπτουν τα απόβλητα από προϊόντα καπνού, ιδίως τα φίλτρα τσιγάρων. Eνα μόλις φίλτρο μπορεί να μολύνει από 500 έως και 1.000 λίτρα νερού, ενώ η αποσύνθεσή του αν πεταχτεί στο οδόστρωμα μπορεί να διαρκέσει έως και δώδεκα χρόνια. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ έως το 2025 φτάνοντας μέχρι το 80% έως το 2030.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση