Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Η ανακύκλωση βασική οικολογική επιλογή για την οικονομία
Η ανακύκλωση βασική οικολογική επιλογή για την οικονομία

Η ανακύκλωση βασική οικολογική επιλογή για την οικονομία

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το ομοσχέδιο για την Ανακύκλωση, τη μείωση της πλαστικής σακούλας και την αναδιοργάνωση του .

Η παρουσία μελών των Οικολόγων Πράσινων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης () συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του νέου νόμου που επαναπροσδιορίζει ουσιαστικά την θεσμική λειτουργία της ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 1/11 στην Ολομέλεια της ς ψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τροποποίηση του ν.2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων.

Τους βασικούς άξονες του νέου σχεδιασμού για ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, με έμφαση στην διαλογή στην πηγή και νέους φιλόδοξους ποσοτικούς στόχους, παρουσίασε ως εισηγητής του ο βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Γιώργος Δημαράς, τόσο στην Ολομέλεια της ς, όσο και στις αρμόδιες Επιτροπές.

Nα σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο έτυχε ευρείας συναίνεσης και η ψήφισή του στηρίχθηκε επί της αρχής από τον , τους ΑΝΕΛ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ απλή παρουσία δήλωσαν η ‘Ένωση Κεντρώων, απείχε η και καταψήφισαν η και το ΚΚΕ.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι επισημαίνουν: “με την “κωλοτούμπα” της Νέας Δημοκρατίας που ενώ στις Επιτροπές βεβαίωνε για την υπερψήφιση επί της αρχής, στην Ολομέλεια καταψήφισε, αναγκάζοντας τον Οικολόγο Πράσινο βουλευτή να τους απαντήσει- μεταξύ των άλλων- και με τη φράση του γνωστού φιλόσοφου της Οικολογίας, Μάρεϋ Μπούκτσιν: «Ένας καπιταλιστής είναι αδύνατο να γίνει οικολόγος, είναι σαν να προσπαθήσεις να ταΐσεις με ένα κροκόδειλο, που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να τρώει κρέας».

Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Κώστας Διάκος, δήλωσε σχετικά: «Ο νέος νόμος δίνει τη μεγάλη ευκαιρία για να δούμε την ανακύκλωση στην πράξη. Να δούμε την οικολογική ευαισθησία των πολιτών στη διαχείριση των αποβλήτων να παίρνει σάρκα και οστά. Όμως γι αυτό απαιτείται η άμεση σύνταξη των εφαρμοστικών νομοθετικών πράξεων που εξειδικεύουν το στόχο του νέου νομοθετικού πλαισίου. Και μη ξεχνάμε ότι γρήγορα θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία για την συμπληρωματική νομοθέτηση της ρύθμισης της ανακύκλωσης και στις οργανικές ουσίες».​

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση