Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Κ. Χαλέβας: Έκτακτες μετρήσεις των ορίων ακτινοβολίας σε όλη τη Θεσσαλία
Κ. Χαλέβας: Έκτακτες μετρήσεις των ορίων ακτινοβολίας σε όλη τη Θεσσαλία

Κ. Χαλέβας: Έκτακτες μετρήσεις των ορίων ακτινοβολίας σε όλη τη Θεσσαλία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφεριάρχη ς Κώστα Χαλέβα με εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ενεργών πολιτών παρισταμένων δια του νομικού τους εκπροσώπου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Κ. Χαλέβα, «θέμα συζήτησης ήταν η νομιμότητα και τα προτα που δημιουργούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε η κεραία που έχει τοποθετηθεί στο του ΟΤΕ στη διεύθυνση Πουρίου και Επισκοπής, όπου σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων μέτρων υπάρχουν .

Ο Αντιπεριφερειάρχης ς Κώστας Χαλέβας, ενημέρωσε τους παρισταμένους ότι από το 2012 για τα συγκεκριμένα έργα που ανήκουν στην κατηγορία Β της 12ης ομάδας ειδικών έργων αρμόδιος φορέας είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την ευθύνη των έκτακτων μετρήσεων ακτινοβολίας μετά από καταγγελίες πολιτών.

Όπως διευκρίνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στον τομέα Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής ς, μετά από καταγγελία ευαισθητοποιημένων πολιτών για το μέγεθος της ακτινοβολίας στην περιοχή του κτιρίου του ΟΤΕ όπου λειτουργούν , ανταποκρίθηκε άμεσα και αιτήθηκε άμεσο έλεγχο της περιοχής από τον αρμόδιο φορέα προκειμένου να καταγραφεί το ύψος της ακτινοβολίας.

Πράγματι, η αρμόδια υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα, προέβη στους απαιτούμενους ελέγχους και εντός των ημερών αναμένεται να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Χαλέβας, ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκόμενους ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υπογράφτηκε σύμβαση παραλαβής κινητής μονάδας μετρήσεων με σκοπό την δυνατότητα συχνότερων μετρήσεων της ακτινοβολίας των κεραιών της περιοχής. Η εν λόγω κεραία τοποθετήθηκε κοντά σε σχολικές μονάδες, τη στιγμή που ο νόμος ως νόμιμο προβλέπει το 60% της επιτρεπόμενης ακτινοβολίας όταν υπάρχουν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων.

Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν την μείωση των ορίων της ακτινοβολίας, προσβλέποντας σε όρια ανάλογα  αυτών που εφαρμόζονται στα αναπτυγμένα κράτη παγκοσμίως, όπως στην Ελβετία, την Αυστραλία και τον Καναδά. Μάλιστα έθεσαν επί τάπητος προς ενίσχυση της απόφασής τους την μελέτη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε επιστημονική ημερίδα, στην οποία ο Σύλλογος εισηγήθηκε ξεκάθαρα ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην των παιδιών στην ακτινοβολία, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν τα όρια ς.

Ολοκληρώνοντας τη σύσκεψη, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι ανεξαρτήτου του ότι η αρμοδιότητα των αδειοδοτήσεων έχει μεταφερθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα επισπεύσει τις διαδικασίες παραλαβής της κινητής μονάδας ελέγχου ακτινοβολίας προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα έκτακτες μετρήσεις των ορίων ακτινοβολίας σε όλη τη Θεσσαλία. Ο Κώστας Χαλέβας τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και προτεραιότητα στις μετρήσεις σε σχολικές μονάδες αλλά και σε χώρους από τους οποίους θα μπορούσαν να επηρεαστούν ευπαθείς ομάδες».

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση