Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » ΑΓΕΤ: Κάτω από τα όρια βαρέα μέταλλα, φουράνια και διοξίνες
ΑΓΕΤ: Κάτω από τα όρια βαρέα μέταλλα, φουράνια και διοξίνες

ΑΓΕΤ: Κάτω από τα όρια βαρέα μέταλλα, φουράνια και διοξίνες

Καύση RDF για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου

Χαμηλότερη από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία είναι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε φουράνια, διοξίνες και βαρέα μέταλλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Δημόκριτου» και εργαστηρίου στη Γερμανία που κοινοποιήθηκαν χθες στην ΑΓΕΤ και τα έδωσε στη σήμερα.

Όπως τονίζει η διεύθυνση της βιοιμηχανίας η καύση RDF για την οποία η τσιμεντοβιομηχανία έχει αδειοδοτηθεί από το 2014, είναι μονόδρομος, για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου, καθώς όλα τα εργοστάσια του ομίλου Lafarge Holcim, αυτή την περίοδο περνούν από αξιολόγηση, που έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία σε βάθος χρόνου και το τοπικό εργοστάσιο έχει να ανταγωνιστεί μονάδες της Ευρώπης που όχι μόνο δεν ξοδεύουν για καύσιμα, αλλά επιδοτούνται.

Στη σημερινή ενημερωτική συζήτηση διευθυντών της ΑΓΕΤ με εκπροσώπους των ΜΜΕ στο εργοστάσιο του Βόλου, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η ΑΓΕΤ διαθέτει τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό και έχουν γίνει σε περιβαλλοντικά έργα, ώστε να μπορεί με ασφάλεια να ανακτήσει ενέργεια μέσω δευτερογενών καυσίμων, όπως RDF/SRF, υποκαθιστώντας τα συμβατικά καύσιμα.

Αν και οι μετρήσεις που γνωστοποιήθηκαν θα ανακοινωθούν επίσημα αύριο (γιατί πρέπει να παραδοθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας), στις μετρήσεις του ΚΕΠΠΕ τον περασμένο Απρίλιο από τις καμινάδες του εργοστασίου, βρέθηκε ότι η τιμή των διοξινών ανέρχεται σε 0,0276 mlg/mm3, όταν ο Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι το όριο είναι 0,1 mlg/mm3.

Η ΑΓΕΤ αδειοδοτήθηκε για ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων από το ΥΠΕΚΑ στις 10-1-2014 και αφού προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση και με τους τοπικούς φορείς και αφού έγινε η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ξεκίνησε η καύση RDF από τον Φεβρουάριο του 2015, με ρυθμό καύσης περίπου 6.000 τ., ετησίως. Την ποσότητα αυτή η ΑΓΕΤ την προμηθεύτηκε από μια μονάδα ανακύκλωσης στο Βελεστίνο και από την περιοχή της Αττικής.

Επειδή οι ποσότητες RDF των προδιαγραφών που χρησιμοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία και παράγονται στην Ελλάδα είναι μικρές, είναι δύσκολο σε πρώτη φάση τουλάχιστον να πιαστεί ο στόχος των 100.000 τ., ετησίως.

Ο διευθυντής του εργοστασίου του Βόλου Νίκος Μπόζος διαβεβαίωσε ότι το εργοστάσιο καίει εναλλακτικά καύσιμα με απολύτως ασφαλή τρόπο, τόνισε ότι στόχος είναι να μεγαλώσει η ποσότητα που θα μπορέσει να απορροφήσει (η αδειοδότηση δίνει δικαίωμα για 100.000 – 110.000 τ. ετησίως) και ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθεί το RDF που παράγεται στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Όπως είπε «τηρούμε απαρέγκλιτα όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, έχουν γίνει οι έλεγχοι από την Περιφέρεια, όσο και οι ετήσιοι που προβλέπονται για το ISO ποιότητας και διαπιστώνεται ότι από τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον»., ενώ πρόσθεσε ότι ντα εναλλακτικά καύσιμα δεν έχουν καμία επίπτωση στη δημόσια υγεία, καθώς οι μετρήσεις βρίσκονται κάτω από τα όρια της νομοθεσίας.

Ο κ. Μπόζος εξήγησε ότι η καύση αποβλήτων, πάνω από 900 β. Κελσίου, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ στη ΑΓΕΤ οι κλίβανοι λειτουργούν στους 1600 β. Κελσίου και το υπόλειμμα της καύσης μπαίνει στο κλίνκερ από το οποίο παράγεται το τσιμέντο.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ΑΓΕΤ, όπως και τα άλλα εργοστάσια του Ομίλου περνούν αξιολόγηση αυτή ην περίοδο που έχει σχέση με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία και πρόσθεσε ότι αν δεν μειωθεί το κόστος ενέργειας (πέρυσι για καύσιμα και ενέργεια ξοδεύτηκαν 11 εκ. €), διακυβεύεται η βιωσιμότητα του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στο Βόλο.

Ο διευθυντής εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα που λόγω κρίσης έχει μειωθεί η ζήτηση κατά 80%, το εργοστάσιο δουλεύει στο 50% της δυναμικότητάς του και πληρώνει τεράστια ποσά για ενέργεια, τη στιγμή που άλλα εργοστάσιο στην Ευρώπη, που αξιοποιούν τα ενεργειακά απόβλητα, όχι μόνο δεν επιβαρύνονται, αλλά πληρώνονται διότι μειώνουν τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, προσφέροντας υπηρεσία στις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης τονίστηκε ότι μετά από οκτώ χρόνια κρίσης με πτώση στη ζήτηση και στις οικοδομικές άδειες κατά 80%, η μείωση του κόστους ενέργειας είναι ο τελευταίος μοχλός για την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου, καθώς το κόστος ενέργειας αποτελεί το ένα τρίτο του συνολικού κόστους του προϊόντος.

Επιπλεον επισημάνθηκε ότι οι μετρήσεις γίνονται από την ελέγχουσα αρχή που είναι το υπουργείο και η Περιφέρεια, ενώ τα δείγματα για διοξίνες και φουράνια αποστέλλονται στον «Δημόκριτο» και για βαρέα μέταλλα σε εργαστήριο στη Γερμανία.

Ακόμη αναφέρθηκε ότι έλεγχοι γίνονται από ανεξάρτητα εργαστήρια και φορείς, όπως για την ανανέωση του ISO 14001, κάθε χρόνο. «Ως πολυεθνική δεν θέλουμε να έχουμε βλάβη στη φήμη μας και θέλουμε να γίνεται σωστά η καύση των εναλλακτικών καυσίμων», επισημάνθηκε.

Αναφορικά με τη μυρωδιά πλαστικού στην ατμόσφαιρα, τονίστηκε ότι δεν εκπέμπεται από την ΑΓΕΤ, αλλά προέρχονται από ατελείς καύσεις που εκλύουν επικίνδυνα υλικά όπως οι φωτιές σε χωματερές, ελαστικών στα χωράφια, καλωδίων για να αφαιρεθεί ο χαλκός κ.λπ.

Τέλος, τα στελέχη της ΑΓΕΤ ανέφεραν ότι με την καύση RDF, μειώθηκαν οι τιμές των αέριων ρύπων, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος.

Σε ερώτηση αν η ΑΓΕΤ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει SRF, που έχει σκοπό να παράγει ο Δήμος Βόλου στον ΧΥΤΑ, ο διευθυντής του εργοστασίου απάντησε ότι αν το κάνει θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Κατά της Περιφέρειας

Τα στελέχη της ΑΓΕΤ άφησαν αιχμές κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι μπορεί να μην ενημερώθηκε σωστά για την , κατά τη διαβούλευση, αναφέροντας ότι υπήρχε ειδική αναφορά και λίστα στους κωδικούς με τα εναλλακτικά καύσιμα που χρησιμοποιεί η ΑΓΕΤ, στην οποία αναφερόταν και το RDF.

Ερωτηθείς ο διευθυντής γιατί δεν παραβρέθηκε στη του Περιφερειακού Συμβουλίου, που συνεδρίασε για το θέμα στο Βόλο, απάντησε ότι η εταιρία δεν προσκλήθηκε και αν λάμβανε πρόσκληση θα παραβρισκόταν.

Τέλος είπε ότι καθυστέρησε να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της ΑΓΕΤ, διότι ανέμενε τα αποτελέσματα του ελέγχου του ΚΕΠΠΕ, που κοινοποιήθηκαν μόλις χθες.

Π.Π.Μ.:Ένα παραμύθι χωρίς όνομα

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα όμορφο χωριό, στην άκρη της Εσσαλίας και καταμεσής της Ελλατίας που το λέγανε Μόλο. Όλη η Ελλατία είχε κατακτηθεί από τους Αμελαίους και μόνο αυτό το χωριό αντιστεκόταν. Μόνο που καταμεσής πάλι αυτού του χωριού οι Αμελαίοι είχαν ένα χώρο, που τον έλεγαν ΜΑΛΕΤ, που εκεί έπρεπε να καίγονται τα σκουπίδια, όχι μόνο του Μόλου, ούτε καν της Ελλατίας, αλλά θα έφερναν και από την πρωτεύουσα της Ελλατίας, την Κατήνα, αλλά και από όλη την ευρύτερη περιοχή, τη Γερώπη. Ο ΜΑΛΕΤ είχε κάποιες πανύψηλες εγκαταστάσεις με φουγάρα και έλεγε ότι εκεί, σε αυτές τις εγκαταστάσεις, θα καίει τα σκουπίδια.

Μόλις όμως οι κάτοικοι του Μόλου αντιλήφθηκαν τις προθέσεις των Αμελαίων ξεσηκώθηκαν και άρχισαν, αφού ενημερώθηκαν για τις συνέπειες της καύσης των σκουπιδιών, να αγωνίζονται με πορείες και συγκεντρώσεις, να αποτρέψουν το να καίει ο ΜΑΛΕΤ τα σκουπίδια. Ξέρανε ότι τα σκουπίδια θα βγάζανε κάποιους παράξενους καπνούς και θα τους δηλητηρίαζαν. Ιδιαίτερα τα παιδιά τους. Κάποια από τα παιδιά τους λέγονταν Στελίξ, Μαρκίξ, Γιαννίξ, Κωστίξ και Αγγελίξ.

Αυτοί που πληρώνονταν για να καίνε τα σκουπίδια στο ΜΑΛΕΤ κατηγόρησαν, κυρίως τα παιδιά αυτά, ότι το έκαναν επίτηδες και ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Στους ίδιους άρεσαν αυτοί οι καπνοί και δεν τους φοβόταν. Ο αρχηγός των Αμελαίων, είπε ότι δεν φταίει αυτός για τα σκουπίδια αλλά οι κάτοικοι του Μόλου και της Ελλατίας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο άρχοντας του ΜΑΛΕΤ μετά από μακρά σιωπή μίλησε!

Είπε ότι αν δεν κάψει σκουπίδια, αυτά θα πνίξουν το Μόλο και την Ελλατία. Ότι αν σταματήσει να καίει ο ΜΑΛΕΤ σκουπίδια θα μείνουν αυτοί που θα τα καίνε χωρίς σιστέρσια. Ότι αυτοί οι παράξενοι καπνοί δεν είναι επικίνδυνοι, είναι σκέτο άρωμα και ότι στους κατοίκους του Μόλου με την ευαίσθητη μύτη δεν βρωμάνε αυτοί οι καπνοί, αλλά άλλοι καπνοί από σκουπίδια που καίγονται παράνομα και όχι τα δικά του, που είναι νόμιμα.

Μάλιστα επικαλέστηκε και μαρτυρίες ειδικών από τη Γερώπη που τους έστειλε τη στάχτη και είπαν ότι είναι μια χαρά. Αν στους κατοίκους του Μόλου δεν αρέσει αυτό που γίνεται να φύγουν αυτοί και όχι ο ΜΑΛΕΤ. Εξάλλου και στη Γερώπη καίνε σκουπίδια και δεν έχουν πρόβλημα. Παρόλα αυτά οι ιθαγενείς του Μόλου δεν πείστηκαν. Και δεν μπορούμε να τελειώσουμε το παραμύθι λέγοντας: «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα»…

Τι μας είπε η ΑΓΕΤ

Μετά την παρατεταμένη της σιωπή, επιτέλους η ΑΓΕΤ μίλησε! Και διαβεβαίωσε, με απόλυτη σιγουριά, ότι μπορεί, στις απαρχαιωμένες τεχνολογικά εγκαταστάσεις του εργοστασίου της, να καίει πλαστικά και άλλα επικίνδυνα υλικά, χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Και αυτά χωρίς καμία λεπτομέρεια, αλλά με την ψευδαίσθηση ότι οι «ιθαγενείς» θα πιστέψουν αυτά που ισχυρίζεται.

Συγκεκριμένα:

1) Πληροφόρησε ότι την τελευταία 5ετία επένδυσε, για έργα, 45 εκατομμύρια και άρα δεν μπορεί να «διανοηθεί» ότι δεν θα καίει τα συγκεκριμένα απόβλητα!

Όμως, είναι γνωστό ότι δεν αντικαταστάθηκαν οι παλαιάς τεχνολογίας κλίβανοι καύσης της ΑΓΕΤ. Οι όποιες έγιναν ή θα γίνουν, αφορούν έργα υποδομών αποθήκευσης και μεταφοράς αποβλήτων. Δεν μάθαμε δε αν συμμορφώθηκε με την υποχρέωση που έχει, να αντικαταστήσει τα φίλτρα της με υβριδικής τεχνολογίας φίλτρα; Όλοι οι ειδικοί έχουν πει ότι δεν αρκούν μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. 1300ο ), όπως ισχυρίζεται η ΑΓΕΤ, αλλά πρέπει να ακολουθήσει άμεσα ψύξη τουλάχιστον σε 400ο , σε χρόνο 3 sec για να μη ξαναδημιουργηθούν οι διοξίνες. Η ΑΓΕΤ δεν έχει όμως αυτή την τεχνολογική επάρκεια, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες του ΕΜΠ στα εργοστάσιά της. Εξάλλου μια Καναδική εταιρεία, από τις μεγαλύτερες του κόσμου στην κατασκευή κλιβάνων καύσης RDF (TGA περιοδικό τοπική αυτο, 8/5/2011), αναφέρει ότι, παρόλο που τα εργοστάσια που κατασκευάζει η ίδια καίνε ακίνδυνα σκουπίδια, καλό είναι να κατασκευάζονται εκτός πόλεων! Σκεφτείτε τώρα τί θα συμβεί αν η ΑΓΕΤ κάψει σκουπίδια σε πρωτόγονες εγκαταστάσεις και εντός της πόλης του Βόλου.

2) Διαβεβαιώνει ότι αρκούν οι υψηλές θερμοκρασίες καύσης (είπε ως 1600ο C) για να εγκλωβίσουν τους ρύπους εντός της τέφρας και στο τσιμέντο στη συνέχεια!

Όμως, το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μετρήσεις από τα καυσαέριά της ήταν κάτω των ορίων επικινδυνότητας δεν μας κάνει να εφησυχάσουμε καθώς μπορεί να έκανε επιλογή υλικών που έκαψε, ώστε να μην περιέχουν χλώριο. Τη δυνατότητα και τεχνογνωσία αυτή μπορεί να την έχει πλέον έχοντας κάψει περίπου 10.000 τόνους RDF από το 2015. Ας σκεφτούμε όμως την κόλαση που θα προκύψει όταν θα φτάσει να καίει 100.000 τόνους! Οπότε θα έχουμε γίνει η χωματερή της Ευρώπης.

3) Δήλωσε ότι η μυρουδιά καμένου πλαστικού, που συχνά τα πρωινά μυρίζουν οι Βολιώτες, υπεύθυνοι είναι οι φτωχοδιάβολοι που καίνε στη ζούλα καλώδια για το χαλκό.

Όμως αντιπαρήλθε ευσχήμως ότι χρειάζονται πάνω από δύο μήνες για να γίνουν οι μετρήσεις και να δείξουν πόσες καρκινογόνες ουσίες (διοξίνες κ.λπ.) εκλύθηκαν στο περιβάλλον. Και ότι η υποχρέωσή της είναι να κάνει μόνο 4 μετρήσεις το χρόνο! Όπως δεν είπε λέξη γιατί τα καταγραφικά των κλασικών ρύπων, τα οποία η ίδια ελέγχει, δεν δούλευαν από το 2011, χωρίς να ενημερώσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία βέβαια δεν συγχωρείται που δεν έκανε τόσα χρόνια κανένα έλεγχο.

4) Παραδέχτηκε ότι πιθανόν στο μέλλον να προμηθεύεται RDF/SRF από το Δήμο Βόλου, αν ο τελευταίος αρχίσει να το παράγει!

Όμως ο Δήμος Βόλου έχει μηνύσει την ΑΓΕΤ ακριβώς για την καύση τέτοιων υλικών. Άρα ποιός κοροϊδεύει ποιόν;

5) Κινδυνολόγησε για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου η οποία εξαρτάται απολύτως από την καύση σκουπιδιών, όπως είπε.

Όμως, παρόλο που κανένας δεν επιθυμεί το κλείσιμο του εργοστασίου, αν πρέπει να βάλουμε στη ζυγαριά από τη μια μεριά το εργοστάσιο και από την άλλη την πόλη, υπάρχει κανείς που θα επιλέξει το εργοστάσιο; Το εργοστάσιο μπορεί και πρέπει να λειτουργεί χωρίς να ρυπαίνει, εξάλλου δεν είναι προβληματική, αλλά κερδοφόρα επιχείρηση. Ο δε εκπρόσωπος του εργοστασίου ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι πολιτικές των πολυεθνικών δεν κρίνονται μόνο από τα αν θα καίει σκουπίδια ή όποιο άλλο ρυπογόνο και καρκινογόνο καύσιμο.

6) Μίλησε για διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, πριν από την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ακόμα και για Επιτροπές Διαβούλευσης!

Όμως δεν γνωρίζουμε ούτε ένα τοπικό φορέα που να συμμετείχε σε αυτή τη διαβούλευση!

7) Επικαλέστηκε μετρήσεις αξιόπιστων εργαστηρίων, οι οποίες έδειξαν ότι οι διοξίνες και άλλες επικίνδυνες ουσίες ήταν αρκετά κάτω από τα όρια.

Όμως, ενώ δεν αμφισβητούμε τα αποτελέσματα των εργαστηρίων αυτών, οι διοξίνες δεν έχουν όρια! Είναι γνωστό ότι συσσωρεύονται στον οργανισμό και στο τέλος δημιουργούν ανεπίστρεπτα προτα υγείας. Εξάλλου γιατί να μην είμαστε καχύποπτοι σχετικά με το υλικό που επέλεξε να κάψει η ΑΓΕΤ, το οποίο πιθανόν να το είχε κατάλληλα επιλέξει.

8) Είπε ότι θα ήταν διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει μια αξιόπιστη επιδημιολογική μελέτη και ότι διέθεσε 1,5 εκατομμύριο για χορηγίες στην πόλη.

Όμως η πόλη δεν έχει ανάγκη από καθρεφτάκια και χάντρες, αλλά να διατηρήσει η ίδια και οι πολίτες της την υγεία τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι κανέναν δεν έπεισε η καθυστερημένη εμφάνιση της ΑΓΕΤ για να υπερασπιστεί, απέναντι στην πόλη, τη δυνατότητα να καίει σκουπίδια χωρίς να δηλητηριάζει την πόλη. Υπήρξε πλήρης ένδεια επιχειρημάτων και έτσι ο καθένας καταλαβαίνει γιατί δεν μίλησε τόσο καιρό. Απλούστατα γιατί δεν είχε τίποτα το ουσιαστικό να πει!

Θ.Θ. κατά Π.Π.Μ.

Από τον εκτελούντα χρέη δημάρχου Βόλου,  Θάνο , έγινε η ακόλουθη δήλωση: “Ακόμη μια απόπειρα δημοσιογραφικής – μικροπολιτικής εξαπάτησης των πολιτών από το σύστημα, που συνεχίζει να μας σέρνει στα Δικαστήρια, επιχειρώντας, αφελώς, να μας τρομοκρατήσει και να μας κάμψει, ώστε να αποσιωπήσουμε τα όσα δεινά επέφεραν επί τόσα χρόνια στην πόλη, και να αποτρέψει το μεγάλο έργο που επιτελούμε προς όφελος της πόλης.

Η περίφημη αγωγή με την οποία δήθεν στρέφομαι κατά του Δήμου Βόλου είναι κάτι περισσότερο από φανερό ότι δεν έχει οικονομικό περιεχόμενο και αποτελεί απλώς μια κίνηση τακτικής, ώστε να παραστεί και ο Δήμος στην εκδίκαση των σε βάρος μου αγωγών από το δίδυμο Βολιώτη – Λημνιού, επιφανή στελέχη του συστήματος αυτού! Η δική μου παράσταση έγινε δια του δικηγόρου κ. Σινέλη, που φυσικά αποζημίωσα με δικά μου χρήματα.

Και αν και θεωρώ ψυχοφθόρο να απολογούμαι σε τέτοιους «κατήγορους», που το μόνο προσόν που διαθέτουν είναι η διαστρέβλωση της αλήθειας και η τέχνη της συκοφαντίας, να υπενθυμίσω ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου όχι μόνο ως εκτελούντος χρέη Δημάρχου, αλλά και ως απλού αντιδημάρχου, αποποιήθηκα κάθε αποζημίωσης για τα έξοδα μετακίνησής μου, που νόμιμα προβλέπονται, γιατί ακριβώς σέβομαι τα χρήματα των πολιτών.

Και για να τελειώνει αυτή η θλιβερή σε βάρος μου επίθεση διαβεβαιώνω δημόσια ότι εφ' όσον το Δικαστήριο επιδικάσει κάποιο ποσό στο δίδυμο Βολιώτη – Λημνιού αυτό θα το καταβάλλω εξ ιδίων και σε κάθε περίπτωση ουδεμία επιβάρυνση θα υπάρξει για το Δήμο. Η ιστορία του καθενός μας σε αυτή την πόλη είναι αδιάψευστος μάρτυς. Εμείς εργαζόμαστε επ ωφελεία των πολιτών και μόνο και αυτό αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση, σε αντίθεση με κάποιους άλλους”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση