Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Αυξάνεται η ισχύς των θαλάσσιων αιολικών πάρκων
Αυξάνεται η ισχύς των θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Αυξάνεται η ισχύς των θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη είναι οι υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις. Οι σε ανεμογεννήτριες μέσα στη θάλασσα διπλασιάστηκαν το 2015, φτάνοντας τα 13,3 δισεκατομμύρια , σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Το 2015 τα θαλάσσια αιολικά προσέφεραν επιπλέον 3.019 MW, από τη λειτουργία 754 νέων ανεμογεννητριών, υπερδιπλάσια απ’ όσα είχαν τεθεί σε λειτουργία το 2014 και αριθμό ρεκόρ για κάθε χρονιά στην ευρωπαϊκή αιολική πορεία. Η συνολική ισχύς των ευρωπαϊκών θαλάσσιων αιολικών πάρκων φτάνει πλέον τα 11.027 MW. Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, είναι έτοιμη να ξεκινήσει η ακόμα δέκα μεγάλων θαλάσσιων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας, τα οποία θα δώσουν ακόμα 3.034 MW στο σύστημα. Για τα συγκεκριμένα δέκα έχουν παρθεί οι επενδυτικές αποφάσεις (και είναι επίσης διπλάσια από τα αντίστοιχα του 2014).

Το μεγάλο μπαμ το 2015 πραγματοποιήθηκε από τη Γερμανία, όπου τέθηκαν σε λειτουργία εγκαταστάσεις ισχύος 2,282 MW. Αρκετά πιο πίσω το με 556 MW και η Ολλανδία με 180 MW. Στις τρεις αυτές χώρες ολοκληρώθηκαν το 2015, 14 , ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμα έξι , τα οποία συνολικά θα προσθέσουν 1.900 ΜW στο δίκτυο.

Ο συνολικός αριθμός των ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές και συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο είναι πλέον 3.230. Εάν υπολογίσουμε και τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται υπό κατασκευή σήμερα, υπάρχουν σε 11 ευρωπαϊκές χώρες 84 υπεράκτια .

Δεν είναι μόνο ο αριθμός των ανεμογεννητριών που αυξάνεται, αλλά και το μέγεθός τους, μαζί και η ενεργειακή δυναμικότητά τους. Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ κατασκευάζονται ολοένα μεγαλύτερες γεννήτριες, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ανά γεννήτρια να έχει ανέβει από τα 3,7 MW στα 4,2 MW.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξαπάτηση πολιτών υπό το πρόσχημα επένδυσης χρημάτων σε κρυπτονομίσματα #Bitcoin - https://t.co/swekvZHt9X -

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Αργαλαστής #ΛύκειοΑργαλαστής - https://t.co/S8qtMYHE2I -

  • Πανηγύρεις Αγίας Παρασκευής #ενορίαΑγίαςΠαρασκευής - https://t.co/FdFdhi4XWB -

"Αλιεύοντας" την είδηση