Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ζάεφ: Οχι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση
Ζάεφ: Οχι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση

Ζάεφ: Οχι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση

Στην ονομασία Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία) φαίνεται ότι καταλήγουν Αθήνα και Σκόπια επί της ονοματολογικής διαφοράς, ενώ και στις δύο πρωτεύουσες γίνονται προετοιμασίες για τις επόμενες συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Πέρα, ωστόσο, από το ονοματολογικό, εξακολουθούν να υπάρχουν περιπλοκές σε ιδιαίτερες πτυχές της διαπραγμάτευσης, κυρίως εκείνης που αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει λόγους που θα πρέπει να οδηγήσουν την σε αλλαγή Συντάγματος, αν και επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. «Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η “Μακεδονία” άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993, ενσωματώνοντας το 2 στην παράγραφο 49». Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι «έχουμε κάνει νέο μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ο,τι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η “Μακεδονία” δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η “Μακεδονία” δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η “Μακεδονία” θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας».

Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ συνιστούν, παράλληλα, και μια ένδειξη πραγματισμού, καθώς η κυβέρνησή του απέχει αρκετά από την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων για την συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε χθες ότι η ΠΓΔΜ δέχεται γεωγραφικό προσδιορισμό, προσθέτοντας πως για την κυβέρνησή του «η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια είναι ζωτικά θέματα». Επίσης, τόνισε ότι γνωρίζει ποια είναι τα όριά του στη διαπραγμάτευση. «Πιστέψτε με, γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι πιθανό, τι είναι αποδεκτό και πόσο μακριά μπορούμε να πάμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βρούμε μια λύση σε μια πικρή διαφωνία 25 ετών, αλλά όχι με κάθε τίμημα». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι μόλις τη Δευτέρα, στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του (Euronews), ο Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι για πιθανή συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν απαιτείται αυξημένη, αλλά απλή πλειοψηφία.

Πηγή: kathimerini
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Απεβίωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος #ΘεόδωροςΠάγκαλος - https://t.co/sCWX8qxpLw -

  • Γιατί οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο #σεξ; #σεξ - https://t.co/7AyE5YcwPo -

  • Εκλογές: Φουντώνει η κόντρα για τη #φορολογία #φορολογία - https://t.co/TTc27Dhg1q -

"Αλιεύοντας" την είδηση