Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Υστέρηση σε δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες στο 11μηνο
Υστέρηση σε δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες στο 11μηνο

Υστέρηση σε δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες στο 11μηνο

Θυσία έγιναν οι επενδύσεις στην προσπάθεια επίτευξης του υπερπλεονάσματος με στόχο τη διανομή μερίσματος ύψους 720 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το αξιοσημείωτο που καταγράφει ο στο 11μηνο είναι οι μειωμένες επιχορηγήσεις του στις . Κάτι που επιβεβαιώνει την υποεκτέλεση του κοινωνικού προϋπολογισμού στην οποία είχε αναφερθεί Ευρωπαίος αξιωματούχος στις αρχές του μήνα. Μάλιστα, ο ίδιος είχε πει ότι δεδομένης αυτής της υποεκτέλεσης, το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι «νέο χρήμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017, το (ΠΔΕ) είναι μειωμένο κατά 818 εκατ. ευρώ. Αν και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι ο στόχος στο τέλος του έτους θα επιτευχθεί (6,75 δισ. ευρώ), ωστόσο, το ίδιο είχε ισχυριστεί η και τον προηγούμενο χρόνο και τελικά το ΠΔΕ ήταν μειωμένο περίπου κατά 460 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, οι δαπάνες των επιδομάτων κοινωνικής προστασίας λόγω των καθυστερήσεων έκδοσης αποφάσεων, όπως για παράδειγμα για το επίδομα θέρμανσης βρίσκονται στο 41% ένα μήνα πριν εκπνεύσει το έτος.

Με βάση τα ανωτέρω, αλλά και τη μεγάλη υπερσυγκράτηση δαπανών (1,7 δισ. ευρώ), το πρωτογενές του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 4,64 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 5,75 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45,130 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 158 εκατ. ευρώ ή 0,3% έναντι του στόχου, ενώ τα καθαρά του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς τα του ΠΔΕ) ανήλθαν σε 43,748 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 506 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η αυτή οφείλεται στην αλλαγή των στόχων του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Βόλο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού #ΑγίουΛουκάτουΙατρού - https://t.co/Qxoy1f76VL -

  • Μεταγραφή Μαρκοπουλιώτη στον Ολυμπιακό Βόλου #ΟλυμπιακόΒόλου - https://t.co/pVySOtrXBc -

  • Φωτιά στo βουνό της Όθρυος  #Όθρυς - https://t.co/7fwrQHigTY -

"Αλιεύοντας" την είδηση