Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Υπουργικό με σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ
Υπουργικό με σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ

Υπουργικό με σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ

Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που επισκιάστηκε από την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, προγραμματίστηκε με κεντρικό στόχο τη μετατόπιση της συζήτησης από το φθοροποιό για την κυβέρνηση μέτωπο της διαπραγμάτευσης σε εκείνο της αναπτυξιακής προοπτικής της χς. Ο πρωθ επιχείρησε απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του, αλλά και προς τους πολίτες (η τοποθέτησή του μεταδόθηκε ζωντανά), να μεταδώσει κλίμα αισιοδοξίας και φυγής προς τα εμπρός και να θέσει σε δεύτερη μοίρα, εκτός της κεντρικής εικόνας, τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Τη στιγμή που από τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων μεταδίδεται εικόνα στασιμότητας και δυσεπίλυτων διαφορών, ο κ. σχεδόν παρουσίασε ως μια διαδικαστική λεπτομέρεια όσα εξελίσσονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τα οποία, δεδομένου ακόμη ενός επώδυνου συμβιβασμού, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθ σίγουρα θα προτιμούσαν να θέσουν στο περιθώριο και να υπερκεράσει τα η υπόσχεση μιας σχεδόν απτής προοπτικής εξόδου της χς από την κρίση. Ετσι, ο , στη σύντομη του στη διαπραγμάτευση, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και ότι «η οικονομία ανέκαμψε». Ως εκ τούτου, έκανε λόγο για «τα συνήθη εμπόδια και τις καθυστερήσεις που θέτουν κάθε φορά οι γνωστοί μας φίλοι».

Ο κ. σχεδόν παρουσίασε τη συζήτηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ως παρωχημένη, ως μια διαδικασία που έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας. Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο , στράφηκε κατά του Ταμείου και της στάσης του στη διαπραγμάτευση. «Στο πεδίο των κλιμακίων μπορεί κάποιοι, και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010, να παραμένουν αμετανόητοι. Ωστόσο, η πραγματικότητα τους έχει ήδη ξεπεράσει», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός, πάντως, απέφυγε να εξηγήσει πώς τα επόμενα βήματα για την οριστική έξοδο της οικονομίας από την κρίση και της χώρας από τα μνημόνια θα καταστούν εφικτά χωρίς την ολοκλήρωση της έστω και περιθωριοποιημένης και επουσιώδους διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση