Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Υπουργικό με σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ
Υπουργικό με σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ

Υπουργικό με σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ

Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που επισκιάστηκε από την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, προγραμματίστηκε με κεντρικό στόχο τη μετατόπιση της συζήτησης από το φθοροποιό για την μέτωπο της διαπραγμάτευσης σε εκείνο της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Ο επιχείρησε απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του, αλλά και προς τους πολίτες (η τοποθέτησή του μεταδόθηκε ζωντανά), να μεταδώσει κλίμα αισιοδοξίας και φυγής προς τα εμπρός και να θέσει σε δεύτερη μοίρα, εκτός της κεντρικής εικόνας, τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Τη στιγμή που από τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων μεταδίδεται εικόνα στασιμότητας και δυσεπίλυτων διαφορών, ο κ. Τσίπρας σχεδόν παρουσίασε ως μια διαδικαστική λεπτομέρεια όσα εξελίσσονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τα οποία, δεδομένου ακόμη ενός επώδυνου συμβιβασμού, η και προσωπικά ο σίγουρα θα προτιμούσαν να θέσουν στο περιθώριο και να υπερκεράσει τα νέα η υπόσχεση μιας σχεδόν απτής προοπτικής εξόδου της χώρας από την κρίση. Ετσι, ο πρωθυπουργός, στη σύντομη αναφορά του στη διαπραγμάτευση, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και ότι «η οικονομία ανέκαμψε». Ως εκ τούτου, έκανε λόγο για «τα συνήθη εμπόδια και τις καθυστερήσεις που θέτουν κάθε φορά οι γνωστοί μας φίλοι».

Ο κ. Τσίπρας σχεδόν παρουσίασε τη συζήτηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ως παρωχημένη, ως μια διαδικασία που έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας. Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο ΔΝΤ, στράφηκε κατά του Ταμείου και της στάσης του στη διαπραγμάτευση. «Στο πεδίο των κλιμακίων μπορεί κάποιοι, και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010, να παραμένουν αμετανόητοι. Ωστόσο, η πραγματικότητα τους έχει ήδη ξεπεράσει», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός, πάντως, απέφυγε να εξηγήσει πώς τα επόμενα βήματα για την οριστική έξοδο της οικονομίας από την κρίση και της χώρας από τα μνημόνια θα καταστούν εφικτά χωρίς την ολοκλήρωση της έστω και περιθωριοποιημένης και επουσιώδους διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διακομιδή 49χρονου με #έμφραγμα από την Σκιάθο #έμφραγμα - https://t.co/chdBjd84NO -

  • Πέταξαν βαλίτσα στην Τράπεζα της Ελλάδος #ΤράπεζατηςΕλλάδος - https://t.co/e317lpyel2 -

  • Η Σύλληψη της Αγίας Άννης #ΙερόςΝαόςΑγίαςΆννηςΒόλου - https://t.co/NTVaI61G11 -

"Αλιεύοντας" την είδηση