Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Υπόθεση Novartis: Πολλά ερωτήματα από τις καταθέσεις με… δόσεις
Υπόθεση Novartis: Πολλά ερωτήματα από τις καταθέσεις με… δόσεις

Υπόθεση Novartis: Πολλά ερωτήματα από τις καταθέσεις με… δόσεις

Σε δόσεις και με χρονική απόσταση, δέκα ή και είκοσι ημερών, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, των οποίων οι αποτελούν τον πυλώνα της δικογραφίας που έχει φθάσει στη Βουλή, εμφανίζονται να καταθέτουν στις εισαγγελικές αρχές, ενθυμούμενοι κάθε φορά και άλλο πολιτικό πρόσωπο ως αποδέκτη παράνομων πληρωμών από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, οι πρακτικές της οποίας διερευνώνται τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. «Η σαλαμοποίηση» των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων δημιουργεί ερωτήματα για τη μεθοδολογία της έρευνας, ενώ δικαστικές πηγές σημείωναν πως ενδεχομένως το γεγονός σηματοδοτεί και τον βαθμό αξιοπιστίας των εν λόγω μαρτύρων. Και ενώ για τους δέκα πολιτικούς, εκ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι προστατευόμενοι έχουν καταθέσει στοιχεία για δωροδοκία, είναι ενδιαφέρον το γεγονός, που επίσης προκύπτει από τη δικογραφία της Novartis, ότι οι λοιποί, συνολικά άλλοι 17 μάρτυρες, που έχουν καταθέσει με ονοματεπώνυμο, δεν αναφέρονται σε δωροδοκίες πολιτικών.

Ολες οι των προστατευόμενων μαρτύρων περιγράφουν «οχήματα» δωροδοκίας πολιτικών, βαλίτσες, χαρτοφύλακες και εταιρείες συμβούλων ή συνεργάτες, με γλαφυρό τρόπο, αλλά εμφανίζονται να μην έχουν άμεση και προσωπική γνώση των παράνομων αποστολών τις οποίες περιγράφουν, δίδουν στοιχεία και ονόματα που φαίνεται να γνωρίζουν από άλλους.

Ενδεικτικό για το πώς κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, είναι το παράδειγμα της μάρτυρος, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». Εμφανίζεται πρώτον στους εισαγγελείς Διαφθοράς στις 8 Νοεμβρίου και δίδει κατάθεση αποκαλύπτοντας δωροδοκία του πρώην υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου, ότι πήρε 200.000 και του Αδ. Γεωργιάδη ότι έφθασαν στο γραφείο του 2 εκατ. ευρώ. Μετά 22 ημέρες, την 1η Δεκεμβρίου εμφανίζεται εκ νέου και καταθέτει για τις συναντήσεις Κωνσταντίνου Φρουζή της Novartis με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την παράδοση μίζας μέσα στο Μαξίμου με τροχήλατη βαλίτσα. Στην τρίτη κατάθεση στις 29 Δεκεμβρίου, προσθέτει στοιχεία για δωροδοκία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ότι πήρε .000 και στην τέταρτη δίνει λεπτομέρειες για συναντήσεις του Κων. Φρουζή με στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο Κ. Φρουζής, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis, περιγράφεται από προστατευόμενους ως το κεντρικό πρόσωπο που «λαδώνει» επί χρόνια πολιτικούς στη χώρα μας για τα συμφέροντα της εταιρείας του, εντούτοις δεν έχει κληθεί σε κατάθεση στο πλαίσιο της έρευνας και ότι οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης», «Αικατερίνη Κελέση» και «Ιωάννης Αναστασίου», όταν αναφέρονται σε δωροδοκίες πολιτικών είναι εξαιρετικά αόριστοι και δεν προσκομίζουν πειστικά στοιχεία για να θεμελιώσουν τα όσα λένε.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου ο προστατευόμενος μάρτυρας αναφερόμενος σε δωροδοκία τού πρώην υπουργού περιγράφει: «Σχετικά με τον Λιντζέρη ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Ευ. Βενιζέλος τον τοποθέτησε ως έμπιστό του στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ, διότι έχουν κοντινή σχέση και στην κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου σε θέματα Υγείας. Για όλες τις εξυπηρετήσεις που προσέφερε στη Novartis, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, ο Λιντζέρης αποκλείεται να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω από 200.000 ευρώ». Ανάλογης σχετικότητας και πειστικότητας είναι οι του «Μάξιμου Σαράφη» π.χ. για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο: «Ακολούθησε η του κ. Λυκουρέντζου ως υπουργού Υγείας από τον Ιούνιο του 2012 ώς τον Ιούνιο του 2013. Ο συγκεκριμένος ομοίως χρηματίστηκε κατ’ επανάληψη όπως έχω περιγράψει, και πιστεύω ότι στο σύνολό του είχε λάβει τουλάχιστον 200.000 ευρώ».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ένα τραυματισμένο γκραν σλαμ - https://t.co/4wMOLzrRL4 -

  • Καταγγελία για βιασμό στη Θεσσαλονίκη: Για μεγάλο κύκλωμα μιλά ο δικηγόρος της 24χρονης - https://t.co/oGBGHyGd8R -

  • Λύση συνεργασίας με Γιάννη Λάλα #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου1937 - https://t.co/RU9lxn4LxN -

"Αλιεύοντας" την είδηση