Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Ύποπτο κρούσμα τoυ κορωναϊού στη Θεσσαλονίκη – Σε καραντίνα ασθενής
Ύποπτο κρούσμα τoυ κορωναϊού στη Θεσσαλονίκη – Σε καραντίνα ασθενής

Ύποπτο κρούσμα τoυ κορωναϊού στη Θεσσαλονίκη – Σε καραντίνα ασθενής

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, καθώς το μεσημέρι εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ασθενής με παρόμοια του νέου κινεζικού κορωναϊού.

Πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα κορωναϊού που ελέγχεται στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το voria.gr.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Παναγιώτη Παντελιάδη, πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας με του ιού, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας και έχει στοιχίσει τη σε 170 άτομα, όλοι τους Κινέζοι.

Το άτομο εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Αυτή τη στιγμή ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ, ενώ έχει ήδη ληφθεί δείγμα το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης. Τα θα γνωστοποιηθούν έως αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

13 νοσοκομεία «υποδοχής» του κορωνοϊού

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία των υγειονομικών αρχών για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, ενδεχόμενο που ουδείς μπορεί να αποκλείσει μετά την ταχεία εξάπλωση του ιού από την σε πολλές περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Ο Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών ενέκρινε τα 13 νοσοκομεία ανά την επικράτεια, τα οποία έχουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό για να νοσηλεύσουν περιστατικό που ενδεχομένως εμφανιστεί στη χώρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, νοσοκομείο αναφοράς στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ορίζεται το «Σωτηρία» με αναπληρωματικό τον Ευαγγελισμό. Για τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, νοσοκομεία αναφοράς είναι το Πανεπιστημιακό «Αττικόν» (βασικό) και το Θριάσιο (αναπληρωματικό).

Για τη Μακεδονία (3η και 4η ΥΠΕ) βασικό νοσοκομείο αναφοράς είναι το ΑΧΕΠΑ με αναπληρωματικά τα Αλεξανδρούπολης και Πτολεμαΐδας. Για την υπόλοιπη χώρα ως βασικά νοσοκομεία αναφοράς ορίζονται το Πανεπιστημιακό Λάρισας, το Πανεπιστημιακό Ρίου και το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και ως αναπληρωματικά το νοσοκομείο Λαμίας, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το νοσοκομείο Χανίων, αντίστοιχα. Οπως τονίζει το υπ. Υγείας, όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα ασθενοφόρα ΕΚΑΒ έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές για την προστασία του προσωπικού από μόλυνση από τον κορωνοϊό, ενώ σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης (για την ξεχωριστή νοσηλεία των ασθενών που μολύνονται από τον ιό). Επιπλέον, σε κάθε υγειονομική περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό θα πρέπει να νοσηλεύονται σε επαρκώς αεριζόμενο μονόκλινο θάλαμο, και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν να συν-νοσηλεύονται με άλλον ασθενή με πιθανή λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Τα νοσοκομεία οφείλουν να ορίσουν συγκεκριμένους επαγγελματίες που θα εμπλακούν αποκλειστικά στη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό, αλλά και να περιορίσουν τον αριθμό των μελών της οικογένειας και των οικείων επισκεπτών στον ελάχιστο δυνατό, να έχουν ιατρικό εξοπλισμό (στηθοσκόπια, θερμόμετρα, πιεσόμετρα) και φορητά ακτινολογικά και διαγνωστικά μηχανήματα αποκλειστικής χρήσης για τον κάθε ασθενή με κορωνοϊό. Και φυσικά κάθε άτομο που έρχεται σε στενή επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να εφαρμόζει απλή χειρουργική μάσκα, οφθαλμική προστασία/προστασία προσώπου, καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια, γάντια και να τηρεί μέτρα υγιεινής των χεριών.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υποπαραλλαγή «Όμικρον 2»: Εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα - https://t.co/1jIZHkFRqV… -

  • Κρίσιμο τετ α τετ Μπλίνκεν – Λαβρόφ στη Γενεύη – Αποχώρηση ΝΑΤΟ από Βουλγαρία και Ρουμανία ζητεί η Μόσχα… - https://t.co/PKxeIqKMTA -

  • Εξιχνίαση κλοπής μοτοσικλέτας #κλοπήμοτοσικλέτας - https://t.co/hb9Ve38Ccy -

"Αλιεύοντας" την είδηση