ΥΠΕΣ: «Τα 4 βασικά σημεία του Νέου Καλλικράτη»
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση και τη διαδικασία για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», στάθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, παρουσιάζοντας βασικά σημεία αυτού, κατά τον χαιρετισμό του, στη διημερίδα που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Αττικής για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αναλυτικότερα, στα πλαίσια αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε σε:
- Πολιτικά Δικαιώματα και Δημοκρατία στους ΟΤΑ. «Αποτελεί ήδη κοινή παραδοχή ότι οι προβληματισμοί αναφορικά με το σύστημα διοίκησης των ΟΤΑ, η ανάγκη οικοδόμησης θεσμών κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου στους ΟΤΑ και κυρίως η θέσμιση ενός δικαιότερου και αντιπροσωπευτικότερου εκλογικού συστήματος, συγκροτούν αναμφίβολα σήμερα ζητήματα ποιότητας της δημοκρατίας και ώριμα αιτήματα της κοινωνίας».
- Δημόσιες Πολιτικές των ΟΤΑ. «Η στοιχειώδης εμπειρία της λειτουργίας των ΟΤΑ και του τρόπου συναρμογής των αρμοδιοτήτων τους με εκείνες της κεντρικής διοίκησης, επιτρέπει το συμπέρασμα ότι η εξελισσόμενη διαδικασία “εκκαθάρισης” και αναπροσδιορισμού των αρμοδιοτήτων, χωρίς αλληλεπικαλύψεις και κατακερματισμούς και απονομής τους στο αρμόζον επίπεδο διοίκησης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».
- Οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ – Διαφάνεια, λογοδοσία και εποπτεία στους ΟΤΑ. «Η πρόβλεψη νέων μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας των ΟΤΑ, χωρίς τις αγκυλώσεις και την δυσλειτουργικότητα του σημερινού συστήματος, αλλά και χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του ελέγχου, αποτελούν βασικό άξονα της εξελισσόμενης μεταρρύθμισης. Η εξυγίανση των οικονομικών, αλλά και η διασφάλιση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ, μέσα και από τη ριζική αναθεώρηση των υφιστάμενων διαδικασιών, αποτελούν αναγκαίους όρους για την αποτελεσματική άσκηση του θεσμικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
- Μητροπολιτική Διοίκηση και Περιφερειακή Ανάπτυξη. «Κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό και καρποφόρο, αν δεν συμπεριλαμβάνει ως βασικό του πυλώνα και τους θεσμούς της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αν δεν “επενδύσει” στη δημιουργία σύγχρονων μητροπολιτικών διοικητικών κέντρων, που θα αποτελέσουν το όχημα για την υπέρβαση της σημερινής “αρρυθμίας” και των παμπάλαιων γραφειοκρατικών προσκομμάτων που υπονομεύουν κάθε υγιή αναπτυξιακή προοπτική. Και αυτό το στοίχημα, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της εξελισσόμενης μεταρρυθμιστικής παρέμβασης στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Η ενδεικτική αυτή αντιπαραβολή των κεντρικών ζητημάτων που θέτει η εκδήλωσή σας, ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση, με τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, αναδεικνύουν την επικαιρότητα και την επιτακτικότητα των δύο μεγάλων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που επιτέλους άνοιξαν και βρίσκονται σε εξέλιξη. Έστω, σε συνθήκες δύσκολες που, συχνά, επισκιάζουν αυτό που θα ‘πρεπε να είναι πάντα το μεγάλο ζητούμενο. Σε κάθε περίπτωση, ο διαρκής αναστοχασμός για τα ουσιώδη αποτελεί αναγκαίο ποιοτικό συστατικό της δημοκρατίας, τόσο σε συνθήκες νομοθετικών ή και -ιδίως- συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, όσο και πέρα και πάνω από αυτές», πρόσθεσε ο Υπουργός, για να ολοκληρώσει τον χαιρετισμό του, λέγοντας:
«Με την έννοια αυτή, εκδηλώσεις σαν αυτή που ξεκινά σήμερα προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες, όχι μόνο στο αποκεντρωτικό, μεταρρυθμιστικό πρόταγμα, αλλά και στην ίδια την ουσία της δημοκρατίας».