Βρίσκεστε εδώ:  / Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΑΙΔΕΙΑ / Υπερπληθώρα εισακτέων και τμημάτων ΑΕΙ
Υπερπληθώρα εισακτέων και τμημάτων ΑΕΙ

Υπερπληθώρα εισακτέων και τμημάτων ΑΕΙ

Την ίδρυση νέων τμημάτων στα πανεπιστήμια και την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα υπάρχοντα τμήματα σχεδιάζει η ηγεσία του από το 2018 και σε βάθος τριετίας. Με τον τρόπο αυτό, σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη στροφή περισσότερων, σε σύγκριση με σήμερα, στην επαγγελματική εκπαίδευση και την υπογεννητικότητα στην , το υπουργείο προσδοκά να επιτύχει την ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων λυκείου στα με το απολυτήριό τους.

Ενα σχέδιο με πολλούς αστερίσκους, καθώς στις περιζήτητες σχολές όπως τις ιατρικές και τα πολυτεχνεία, ο αριθμός των θέσεων θα είναι συγκεκριμένος και άρα θα απαιτούνται . Παράλληλα, τα νέα τμήματα θα αφορούν κυρίως ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές όπως και οι επιπλέον θέσεις στα υπάρχοντα. Σήμερα, η έχει 19 πανεπιστήμια με 264 τμήματα και 14 ΤΕΙ με 182 τμήματα, αριθμοί υψηλοί συγκριτικά με το πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας. Ηδη, από το 2013 και ενόψει του τότε σχεδίου «Αθηνά», η Ανώτατη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) ανέφερε ότι «οι προτάσεις του σχεδίου οδηγούν σε μικρή μόνο μείωση του σημερινού αριθμού των . Η προτεινόμενη μείωση δεν είναι όσο θα έπρεπε τολμηρή».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, τα νέα τμήματα θα ιδρυθούν κυρίως στα πεδία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών ύστερα από πρόταση των ΑΕΙ. Θα ξεκινήσουν με βάση τον βαθμό ωριμότητας της πρότασης του ιδρύματος. Ενδεικτικά, η Φιλοσοφική Αθηνών έχει ήδη δρομολογήσει την ίδρυση δύο νέων τμημάτων (Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής), ενώ υπάρχουν κλάδοι, όπως η Γλωσσολογία, για τους οποίους δεν υπάρχει αυτοτελές τμήμα στα ελληνικά ΑΕΙ. Ωστόσο, όπως αναφέρει και η τελευταία έκθεση της ΑΔΙΠ, στην Ελλάδα το 32,4% έχει αποφοιτήσει από τομείς κοινωνικών επιστημών, το 11,4% από τομείς ανθρωπιστικών επιστημών και το 9,8% από παιδαγωγικές σχολές. Αντίθετα, το 18,1% έχει αποφοιτήσει από τομείς επιστημών μηχανικών, το 11,8% από τομείς φυσικών επιστημών, το 10,9% από τομείς επιστημών υγείας, το 4% από τομείς γεωργικών επιστημών και το 1,6% από τομείς υπηρεσιών.

Το υπουργείο, μάλιστα, θεωρεί ότι κάποιοι υποψήφιοι δεν εισάγονται επειδή δεν υπάρχουν θέσεις στο επιστημονικό πεδίο σπουδών των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Για τον λόγο αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των θέσεων. Ηδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει σχεδιασμός για αύξηση των θέσεων σε περίπου 30 λειτουργούντα τμήματα. «Θα σπουδάσουν στο αντικείμενο που επιθυμούν, προφανώς βεβαίως όχι στην πόλη που το επιθυμούν» τονίζει στην «Κ» το ίδιο στέλεχος. Παράλληλα, νέα τμήματα θα προκύψουν και σε αντικείμενα τεχνολογικών επιστημών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται τυχόν αναβάθμιση σε πανεπιστήμιο μέσω συγχώνευσης, των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Στον αντίποδα, το υπουργείο έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει, ύστερα από το , σε νέα μικρή μείωση των εισακτέων στις ιατρικές.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #ξυλοδαρμός Πακιστανού στα Κανάλια #ξυλοδαρμός - https://t.co/qJU2pYVhT3 -

  • Έργα οδικής ασφάλειας σε περιοχές του Βόλου #έργαοδικήςασφάλειας - https://t.co/NKSIuVxnTo -

  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου #ΔήμοςΑλοννήσου - https://t.co/jor6ECiQtV -

"Αλιεύοντας" την είδηση