Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Οι υδατοκαλλιέργειες σε κρίσιμη καμπή
Οι υδατοκαλλιέργειες σε κρίσιμη καμπή

Οι υδατοκαλλιέργειες σε κρίσιμη καμπή

Ο ​​κλάδος της θλάσσις υδατος βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Ενώ ολοκληρώνεται η των μεγάλων επιχειρήσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες (ΕΧΠ-Υ). Η θέσπιση το 2011 του ΕΧΠ-Υ αποτέλεσε σημαντική κατάκτηση για το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, δημιουργώντας το απαραίτητο υπόβαθρο για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Η οργανωμένη χωροθέτηση μονάδων

Το ΕΧΠ-Υ προσδιόρισε Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ), δηλαδή «θαλάσσιες περιοχές που πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για την των υδατοκαλλιεργειών». Βασικό εργαλείο για την εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου είναι η πρόβλεψη ότι μέσα στις ΠΑΥ θα δημιουργούνται Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), δηλαδή οργανωμένων θαλάσσιων εκτάσεων εντός των οποίων θα χωροθετούνται μονάδες υδατος. Μόνον επικουρικά προβλέπεται από το ΕΧΠ-Υ χωροθέτηση σε Περιοχές Ατυπης Συγκέντρωσης Μονάδων (Μ) ως μεταβατικής κατάστασης πριν από τη θεσμοθέτηση των ΠΟΑΥ και σημειακή χωροθέτηση μεμονωμένων μονάδων σε ειδικές περιπτώσεις. Ακόμα πιο έντονα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΧΠ-Υ αναφέρει ότι οι Μ θα ισχύσουν μόνο για διάστημα πενταετίας από τη θεσμοθέτηση του Πλαισίου, ενώ η σημειακή χωροθέτηση είναι μόνον κατ' εξαίρεσιν δεκτή. Ο καθοριστικός ρόλος των ΠΟΑΥ επιβεβαιώθηκε με την έκδοση το 2012 από το ΥΠΕΚΑ εγκυκλίου (8112/15-2-2012) που απαγόρευε πλέον την εγκατάσταση νέων μεμονωμένων μονάδων, στοχεύοντας στην παρεμπόδιση της άναρχης χωροθέτησης.

Εξι χρόνια μετά την έγκριση του Ειδικού Πλαισίου, δεν έχει θεσμοθετηθεί ούτε μία ΠΟΑΥ, παρότι από χρόνια έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικές μελέτες, χρηματοδοτημένες από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013. Η μη δημιουργία ΠΟΑΥ έχει δημιουργήσει σοβαρά προτα και αν στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, μειώνοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου. Και αυτά συμβαίνουν ενώ με την Οδηγία 2014/89 επιβάλλεται πλέον και από την Ε.Ε. η υποχρέωση κατάρτισης θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων που θα περιλαμβάνουν (και) τις υδατοκαλλιέργειες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση