Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Ξεσκονίζουν» λίστες καταθετών εξωτερικού
«Ξεσκονίζουν» λίστες καταθετών εξωτερικού

«Ξεσκονίζουν» λίστες καταθετών εξωτερικού

Η έφοδος των οικονομικών εισαγγελέων στο αντιπροσώπευσης της ελβετικής τράπεζας UBS, διότι περί αυτού πρόκειται, καθώς υποκατάστημα δεν διαθέτει η στη χώρα μας, σηματοδότησε τον τρόπο που γίνεται η στη λίστα με τους καταθέτες, την οποία απέστειλαν προσφάτως στις ελληνικές αρχές οι , γνωστή πια ως λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν δημιουργήσει πλέον μια υπερλίστα με χιλιάδες καταθέτες, καθώς όσες νέες λίστες έρχονται συμπληρώνουν ήδη υπάρχουσες, άντλησαν πολύτιμα στοιχεία στην έρευνά τους για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα, όχι τόσο από αυτά που βρήκαν και κατέσχεσαν στο του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού, αλλά στα γραφεία γνωστού «μπρόκερ» που δούλευε για λογαριασμό της UBS στην Αθήνα.

Σημαντικά στοιχεία

Ο αυτός (το όνομά του είναι στη διάθεση της «Κ») διέθετε όλα τα στοιχεία, ονοματεπώνυμα φυσικών προσώπων, επωνυμίες εξωχώριων εταιρειών, offshore δηλαδή, κωδικούς λογαριασμών και ποσά καταθέσεων για μεγάλο αριθμό Ελλήνων που στις χρυσές εποχές της ευημερίας προτιμούσαν το ελβετικό τραπεζικό σύστημα.

Το υλικό των αρχείων του, το οποίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, καθώς στην έφοδό τους στα γραφεία του πήραν τα πάντα, εκτιμάται ως πολύτιμο και ως βασικό εργαλείο με το οποίο χτίζεται η για τον εντοπισμό των μεγαλοφοροφυγάδων του εξωτερικού.

Με το αρχείο του «μπρόκερ» οι οικονομικοί εισαγγελείς ταυτοποιούν έναν προς έναν τους κωδικούς των λογαριασμών της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας και έχουν πλέον στα χέρια τους τα φυσικά πρόσωπα, τις εταιρείες και τα ποσά των καταθέσεών τους. Από την επίπονη και εξονυχιστική έρευνα που πραγματοποιούν οι εισαγγελείς, δουλεύοντας ώρες πάνω στις λίστες, ήδη έχουν στα χέρια τους περί τους 1.500 καταθέτες της γερμανικής λίστας, με ονόματα, διευθύνσεις, λογαριασμούς και ποσά.

Δεν υπάρχει επάγγελμα ή επιχειρηματική ιδιότητα που να μη βρίσκεται σε αυτές τις λίστες, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν με τη συνέχιση των ερευνών και πρόσωπα με χρήμα αδήλωτο που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν σάλο.

Πάντως, δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν πληροφορίες για εντοπισμό πολιτικών μέσα σε αυτή τη λίστα, κάτι που δεν αποκλείεται όμως να προκύψει καθώς οι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διενεργούνται με την απόλυτη εποπτεία του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Παναγιώτη Αθανασίου.

Σε πολλές λίστες κάποιοι

Η ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων και των επωνυμιών των εταιρειών οδηγεί τους οικονομικούς εισαγγελείς σε και σε άλλες λίστες που έχουν ήδη στα χέρια τους (με εμβάσματα στο , λίστα Λαγκάρντ και άλλες), όπου πολλοί από τους καταθέτες της νέας λίστας της UBS εντοπίζονται σε μία ή περισσότερες λίστες.

Ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου και οικονομικών παραγόντων του τόπου ασφαλώς υπάρχουν στις υπό έρευνα λίστες, καθώς εκτιμάται ως απολύτως λογικό οι άνθρωποι αυτοί και οι εταιρείες συμφερόντων τους να έχουν από χρόνια σε τράπεζες του εξωτερικού και μάλιστα σε περισσότερες από μία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ολυμπιακοί Αγώνες: Πρόκριση στους «οκτώ» για Τσιτσιπά – Σάκκαρη #ΟλυμπιακοίΑγώνεςΤόκιο - https://t.co/PeqGjCCrW0 -

  • Στο Κτίριο Καπνού η «Επάνοδος» #ΚτίριοΚαπνού - https://t.co/wNGdA6JVjF -

  • Κ. Παπανάτσιου: Η κοροϊδία των συνταξιούχων από την ΝΔ συνεχίζεται με τη φορολόγηση αναδρομικών για τα έτη 2015-201… - https://t.co/eYoYAc6ZF6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση