Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ξεκάθαρο «Οχι» της Αθήνας σε κοινές περιπολίες
Ξεκάθαρο «Οχι» της Αθήνας σε κοινές περιπολίες

Ξεκάθαρο «Οχι» της Αθήνας σε κοινές περιπολίες

Στη σφή γραμμή απόρριψης των ευρωπαϊκών προτάσεων για κοινές περιπολίες ς –ς στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ρευμάτων, κινείται σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθεί σαφώς ο κ. κατά την αποψινή συνάντηση που αναμένεται να έχει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αλλά και στο περιθώριο αυτής, με ομολόγους του, κυρίως δε, με την κ. .

Την σαφή γραμμή της ς επί του ζητήματος έθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ. Ο κ. ς προχώρησε σε αυτή τη δήλωση κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Ζαν ‘Ασελμπορν, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Αργότερα, ο κ. Ν. Κοτζιάς απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. Τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε την είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά της Ελλάδος, γεγονός με μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η συνδυασμένη απάντηση των κ.κ. Παυλόπουλου και Κοτζιά συνιστά προοίμιο και για τη στάση που θα τηρήσει απόψε στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί στην πάγια γραμμή της Ελλάδος. Ήτοι, να παραμείνουν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα της ς η οποία πρέπει να ενισχυθεί τεχνικά για την διαδικασία της ταυτοποίησης των προσφύγων οι οποίοι θα προωθούνται από εκεί προς τις χώρες προορισμού στην Ευρώπη αεροπορικώς. Από την Αθήνα θα επιμείνουν ιδιαιτέρως στην ανάγκη επίλυσης του προτος στο έδαφος της Τουρκίας, καθώς επισημαίνουν πως από τη στιγμή που οι πρόσφυγες φθάνουν στα παράλια της Μικράς Ασίας και διαπεραιώνονται στα ελληνικά νησιά, το πρόβλημα καθίσταται ευθύς αμέσως ευρωπαϊκό, ως εκ τούτου χάνεται η έννοια του προληπτικού στοιχείου στη δράση της ΕΕ.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση