Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ξεκάθαρο «Οχι» της Αθήνας σε κοινές περιπολίες
Ξεκάθαρο «Οχι» της Αθήνας σε κοινές περιπολίες

Ξεκάθαρο «Οχι» της Αθήνας σε κοινές περιπολίες

Στη σαφή γραμμή απόρριψης των ευρωπαϊκών προτάσεων για κοινές περιπολίες Ελλάδας –Τουρκίας στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ρευμάτων, κινείται σύσσωμη η πολιτειακή και ηγεσία της χώρας. Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθεί σαφώς ο κ. Αλ. Τσίπρας κατά την αποψινή συνάντηση που αναμένεται να έχει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αλλά και στο περιθώριο αυτής, με ομολόγους του, κυρίως δε, με την κ. Άγκελα Μέρκελ.

Την σαφή γραμμή της Ελλάδας επί του ζητήματος έθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ. Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος προχώρησε σε αυτή τη δήλωση κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Ζαν ‘Ασελμπορν, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Αργότερα, ο κ. Ν. Κοτζιάς απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. Τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε την είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδος, γεγονός με μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η συνδυασμένη απάντηση των κ.κ. Παυλόπουλου και Κοτζιά συνιστά προοίμιο και για τη στάση που θα τηρήσει απόψε στη Σύνοδο Κορυφής για το ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί στην πάγια γραμμή της Ελλάδος. Ήτοι, να παραμείνουν οι στην ενδοχώρα της Τουρκίας η οποία πρέπει να ενισχυθεί τεχνικά για την διαδικασία της ταυτοποίησης των προσφύγων οι οποίοι θα προωθούνται από εκεί προς τις χώρες προορισμού στην Ευρώπη αεροπορικώς. Από την Αθήνα θα επιμείνουν ιδιαιτέρως στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στο έδαφος της Τουρκίας, καθώς επισημαίνουν πως από τη στιγμή που οι φθάνουν στα παράλια της Μικράς Ασίας και διαπεραιώνονται στα ελληνικά νησιά, το πρόβλημα καθίσταται ευθύς αμέσως ευρωπαϊκό, ως εκ τούτου χάνεται η έννοια του προληπτικού στοιχείου στη δράση της ΕΕ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναλένα Μπέρμποκ: Τα στοιχήματα της πρώτης Γερμανίδας ΥΠΕΞ #ΑναλέναΜπέρμποκ - https://t.co/h4Rn1tyYEb -

  • #Ρινόκερος: Αντικαταστάτης του Σερβετάλη ο Αιμιλιάνος Σταματάκης #Ρινόκερος - https://t.co/YLWGoZ5UDh -

  • Ανάπλαση Πανεπιστημίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες #ΑνάπλασηΠανεπιστημίου - https://t.co/viwV0pvfhp -

"Αλιεύοντας" την είδηση