Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ξαναγράφουν το συνταξιοδοτικό
Ξαναγράφουν το συνταξιοδοτικό

Ξαναγράφουν το συνταξιοδοτικό

Σε νέο επίπεδο εισέρχεται το ασφαλιστικό καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ξαναγράψει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, εισάγοντας μια «εναλλακτική προσέγγιση» στους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε ο περιορισμός της δαπάνης κατά 1% του να επιτευχθεί μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις αλλά και αύξηση των εισφορών, και κατά δεύτερο λόγο από περιορισμένες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες .

Την τελική κουβέντα, βέβαια, αναμένεται να πουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, τους επικεφαλής των οποίων συναντά σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας ιώργος . Ο προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει το ασφαλιστικό όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, τόσο σε εσωκομματικό όσο και σε επίπεδο κοινωνικών αντιδράσεων, θεωρώντας ότι δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί μια παρατεταμένη και εκτεταμένη κοινωνική αντίδραση παράλληλα με τις ήδη διαφαινόμενες για το φορολογικό αλλά και για το θέμα των πλειστηριασμών, που είναι ακόμη πολύ νωπό.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν προκαλεί εντύπωση και η δεύτερη κατά σειρά «ακύρωση» της συνεδρίασης της Πολιτικής ραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η οποία μάλιστα δεν είναι γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει εκφράσει την επιθυμία να παρευρίσκεται στην παρουσίαση της εναλλακτικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού παρότι πηγές από το υπουργείο ανέφεραν ότι η συζήτηση θα είναι γενική, πολιτική και θα αφορά την ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για τους κεντρικούς άξονες του νομοθετήματος, στην πράξη θα διαπιστωθεί πόσο η επιδιωκόμενη «εναλλακτική προσέγγιση» μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. Μάλιστα, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι για την προωθούμενη δομική μεταρρύθμιση δεν υπάρχει πίεση χρόνου, καθώς δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, πάντως, θεωρούν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τη δημοσιονομική προσαρμογή κατά 1% του . Στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν μέσω της μείωσης των δαπανών (ή, εναλλακτικά, της αύξησης των εσόδων) τουλάχιστον 700 – 900 εκατ. ευρώ καθώς τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ θεωρούν πως έχουν εξασφαλιστεί από τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις και κυρίως την αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ και τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Η «Κ» έχει αποκαλύψει τις κυβερνητικές προθέσεις να περιορίσει τις περικοπές των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες κατά 1-1,5 μονάδα και για τους εργαζομένους κατά 0,5 – 1. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η διασύνδεση των όποιων παρεμβάσεων με «ρήτρα ς και ανάπτυξης», ήτοι η αναλογιστική προβολή των όποιων αλλαγών, βάσει της μεσοσταθμικής αύξησης του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1,5% έως το 2050, καθώς και σημαντικής αύξησης της ς, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν μετρήσιμοι στόχοι και για διάφορες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών και στον περιορισμό της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.

Στο Μαξίμου, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και να «σπάσει» σε δύο κομμ η μεταρρύθμιση, γνωρίζοντας βέβαια ότι το δύσκολο κομμάτι της μείωσης των συντάξεων ή έστω του συνδυασμού μείωσης συντάξεων και αύξησης εισφορών – εσόδων θα περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο. Οπως επίσης και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και η σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, από 7% σε 20%, έως ο 2019. Δεδομένη θεωρείται και η μείωση των επικουρικών συντάξεων, τουλάχιστον των πολύ υψηλών, παρότι τυπικά η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση