Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Βούτσης: Αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του καλοκαιριού
Βούτσης: Αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του καλοκαιριού

Βούτσης: Αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του καλοκαιριού

Αλλαγή του εκλογικού νόμου άμεσα, εντός του καλοκαιριού, και με πλειοψηφία συνταγματικά προβλεπόμενη (200 ψήφοι) ώστε να ισχύει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, επιθυμεί η κυβέρνηση, όπως διεφάνη από σχετική τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, νωρίτερα σήμερα σε Τύπου στο Κοινοβούλιο. «Μόνο αν φέρει κάτι έξοχο θα το ψηφίσουμε», σχολίασε αμέσως μετά εκ των κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης σε κατ' ιδίαν συζήτηση, δείχνοντας ότι ο στόχος αυτός της κυβέρνησης είναι δύσκολα επιτεύξιμος.

Υπενθυμίζεται ότι η δικομματική πλειοψηφία είναι μόλις 153 και αυτό σημαίνει ότι για να διασφαλίσουν τους τουλάχιστον 200 της εθνικής αντιπροσωπείας χρειάζονται τη συναίνεση είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε αν διαφωνεί η ΝΔ όλων των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, μαζί με τους τέσσερις ανεξάρτητους – χωρίς τη .

Επί της ουσίας, αν δηλαδή λόγος γίνεται για σχεδιασμό πρότασης με σύστημα «απλής ανας», ο κ. που είναι γνωστό ότι στηρίζει μια τέτοια πολιτική θέση, είπε πως «είναι γνωστή και η άποψή μου και η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων». Ενώ για το ενδεχόμενο μείωσης ή όχι του ορίου του 3%, προκειμένου ένα κόμμα να εισέλθει στη Βουλή, ο Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει για μεγάλη μείωσή του: Είναι «άδολη» η απλή ανα, αλλά όχι για προσωποκεντρικά κόμματα και σχηματισμούς, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. σημείωσε ότι ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των διεργασιών από την παρούσα Βουλή (η επόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αναθεωρητική» που θα κληθεί να ψηφίσει και να λάβει αποφάσεις) είναι ο προσεχής χειμώνας. Ερωτηθείς για το θέμα που ανέκυψε, με ευθύνη κυβερνητικών αξιωματούχων, ως προς το ενδεχόμενο διεξς δημοψηφίσματος με θέμα ακριβώς την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Πρόεδρος της Βουλής θέλησε σαφώς να αποσυνδέσει τα δύο ζητήματα: Η διαδικασία, είπε, θα γίνει σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις. Ως γνωστόν, βάσει του Συντάγματος δεν προβλέπεται δημοψήφισμα γι' αυτό το μείζον θέμα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ήταν λάθος που επί 40 χρόνια δεν είχε γίνει στην δημοψήφισμα για οποιοδήποτε θέμα, και ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε «γνωμοδοτικό» δημοψήφισμα είναι μεταξύ άλλων ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, το εάν πρέπει ή όχι να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και η εκλογή να γίνεται άμεσα από το λαό, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια κ.ά.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση