Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βούτσης: Αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του καλοκαιριού
Βούτσης: Αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του καλοκαιριού

Βούτσης: Αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του καλοκαιριού

Αλλαγή του εκλογικού νόμου άμεσα, εντός του καλοκαιριού, και με πλειοψηφία συνταγματικά προβλεπόμενη (200 ψήφοι) ώστε να ισχύει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, επιθυμεί η κυβέρνηση, όπως διεφάνη από σχετική τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο. «Μόνο αν φέρει κάτι έξοχο θα το ψηφίσουμε», σχολίασε αμέσως μετά εκ των κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, δείχνοντας ότι ο στόχος αυτός της κυβέρνησης είναι δύσκολα επιτεύξιμος.

Υπενθυμίζεται ότι η δικομματική πλειοψηφία είναι μόλις 153 βουλευτές και αυτό σημαίνει ότι για να διασφαλίσουν τους τουλάχιστον 200 της εθνικής αντιπροσωπείας χρειάζονται τη συναίνεση είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε αν διαφωνεί η ΝΔ όλων των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, μαζί με τους τέσσερις ανεξάρτητους – χωρίς τη Χρυσή Αυγή.

Επί της ουσίας, αν δηλαδή λόγος γίνεται για σχεδιασμό πρότασης με σύστημα «απλής αναλογικής», ο κ. Βούτσης που είναι γνωστό ότι στηρίζει μια τέτοια πολιτική θέση, είπε πως «είναι γνωστή και η άποψή μου και η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων». Ενώ για το ενδεχόμενο μείωσης ή όχι του ορίου του 3%, προκειμένου ένα κόμμα να εισέλθει στη Βουλή, ο Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει σκέψη για μεγάλη μείωσή του: Είναι «άδολη» η απλή αναλογική, αλλά όχι για προσωποκεντρικά κόμματα και σχηματισμούς, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των διεργασιών από την παρούσα Βουλή (η επόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αναθεωρητική» που θα κληθεί να ψηφίσει και να λάβει αποφάσεις) είναι ο προσεχής χειμώνας. Ερωτηθείς για το θέμα που ανέκυψε, με ευθύνη κυβερνητικών αξιωματούχων, ως προς το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος με θέμα ακριβώς την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Πρόεδρος της Βουλής θέλησε σαφώς να αποσυνδέσει τα δύο ζητήματα: Η διαδικασία, είπε, θα γίνει σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις. Ως γνωστόν, βάσει του Συντάγματος δεν προβλέπεται δημοψήφισμα γι’ αυτό το μείζον θέμα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ήταν λάθος που επί 40 χρόνια δεν είχε γίνει στην Ελλάδα δημοψήφισμα για οποιοδήποτε θέμα, και ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε «γνωμοδοτικό» δημοψήφισμα είναι μεταξύ άλλων ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, το εάν πρέπει ή όχι να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και η εκλογή να γίνεται άμεσα από το λαό, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια κ.ά.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού για τα Υποθαλάσσια Μουσεία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη… - https://t.co/9hf8GCUxgW -

  • Πρόστιμο σε υπάλληλο καταστήματος για μη χρήση μάσκας - https://t.co/Zn61FLi4kB -

  • Στη ΜΕΘ Βόλου κατέληξε Βρετανός τουρίστας από την Σκιάθο - https://t.co/o5lsInVhdl -

"Αλιεύοντας" την είδηση