Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Βουλή: Σχεδιασμοί για ΕΣΡ, ΕΝΦΙΑ – μαζικές απουσίες υπουργών
Βουλή: Σχεδιασμοί για ΕΣΡ, ΕΝΦΙΑ – μαζικές απουσίες υπουργών

Βουλή: Σχεδιασμοί για ΕΣΡ, ΕΝΦΙΑ – μαζικές απουσίες υπουργών

Για δεύτερη ημέρα σήμερα, η διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου σημαδεύτηκε από τη μαζική απουσία υπουργών, ενώ η συζήτηση των όποιων ερωτήσεων εξελίχθηκε σε ανταλλαγή απόψεων και θέσεων είτε για μελλοντικές εξελίξεις είτε για το τί πρέπει να γίνει θεωρητικά σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι εκείνο το οποίο αφορά τον ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα συζητήθηκαν μόνο οι μισές εκ των οκτώ ερωτήσεων βουλευτών προς την κυβέρνηση, ενώ χθες οι δύο από τις δέκα. Από τις σημερινές ξεχώρισαν αφενός η έκφραση αισιοδοξίας από πλευράς του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά για λύση ως προς το ζήτημα της συγκρότησης του την ερχόμενη εβδομάδα, και αφετέρου η νέα επισήμανση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι ορισμένες πτυχές της φορολογίας δεν είναι δίκαιες, αλλά η κυβέρνηση είναι «αναγκασμένη» να τα δεχθεί «στη λογική της συμφωνίας» με τους εταίρους δανειστές.

Το

Ο κ. Παππάς, με αφορμή του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι πολύ κοντά στη συγκρότησή του», και πρόσθεσε: «Εύχομαι να ολοκληρωθεί τάχιστα αυτή η (κοινοβουλευτική) διαδικασία. Ο Πρόεδρος της ς, το Προεδρείο της ς δίνει διαρκείς μάχες. Ευχή όλων μας είναι να τελειώσουμε την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ως γνωστόν, για τη συγκρότηση τόσο του ΕΣΡ, όσο και όλων των ανεξαρτήτων αρχών, απαιτείται πλειοψηφία των 4/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου. Μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του Οργάνου, κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή σημείωνε πως κατά πάσα πιθανότητα, εντός της προσεχούς εβδομάδος θα καταστεί δυνατό να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για θετική διάθεση από πλευράς της αξιωματικής αολίτευσης, ώστε να υπάρξει η σχετική συναίνεση.

Με αφορμή τις πληροφορίες αυτές και την εξ αυτών αίσθηση ότι προηγήθηκαν παρασκηνιακές επαφές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «παρατυπίες» στην ακολουθούμενη διαδικασία. Με αφορμή δε το περιεχόμενο της πρότασης της πλειοψηφίας επί της οποίας φαίνεται να υπάρχει εκ μέρους της ΝΔ κατ' αρχήν συναινετική διάθεση συζήτησης, ο κ. υποστήριξε πως συμπεριλαμβάνει πρόσωπα τα οποία συνφέονται τόσο με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Καραμανλή όσο και με το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και σχολίασε: «Ανετα μπορεί να προκύψει ένα συμπέρασμα περί ενός «γάμου», περί ενός «συμφώνου ς συμβίωσης» δεν θα έλεγα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, θα έλεγα Τσίπρα και τώρα Καραμανλή ή Παυλόπουλου. Αν είναι έτσι, τότε είναι θεσμικά απαράδεκτο».

«Το να μιλάμε για πολιτικούς γάμους είναι, νομίζω, λίγο ακραίο. Εσείς δοκιμάσατε πολιτικό γάμο με την ΝΔ, με μια ΝΔ με ακραίες εκφράσεις πολιτικές. Το δοκιμάσατε και απέτυχε», απάντησε ο κ. Παππάς.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε ότι το κόμμα του έχει την βούληση να συμμετέχει σε μια συναινετική διαδικασία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: «Τώρα που είμαστε στο τέλος, θα πρέπει οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη Διάσκεψη να είναι πραγματικά δημιουργικές, να εκφραστούν όλες οι δυνάμεις της Βουλής για να υπάρξουν τα 4/5 και να έχουν όλοι τη γνώμη. Εμείς δεν θα κάνουμε πλιάτσικο ή κωλυσιεργία χρησιμοποιώντας τους δικούς μας εκπροσώπους στη Διάσκεψη. Θα φερθούμε δημιουργικά, αρκεί να έχουμε δημιουργική πρόταση και από την άλλη πλευρά, μια πρόταση η οποία θα είναι συγκερασμός», είπε.

Ο ΕΝΦΙΑ

Από την πλευρά του, ο κ. Αλεξιάδης απαντώντας σε του κ. Δημ. Σεβαστάκη (ΣΥΡΙΖΑ), έκανε λόγο για αδικίες του φορολογικού συστήματος –ορισμένες εκ των οποίων έχουν σχέση με το φόρο ακινήτων, για να συνεχίσει: «Αυτά, όμως, είναι όλα για το 2015. Ο φόρος έχει βγει. Πρέπει να πληρωθεί μέσα στο ο ΕΝΦΙΑ. Δεν μπορεί να γίνει τώρα κάποια αλλαγή, διότι θα έχουμε προβλήματα στον προϋπολογισμό. Στο νέο φόρο που μελετούμε για να αντικαταστήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, θα αντιμετωπίσουμε και τα ζητήματα που αφορούν τη σωστότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, διότι έχουμε εντοπίσει πάρα πολλά παραδείγματα. Θέλουμε στα θέματα του φόρου περιουσίας να έχουμε μια δίκαιη και αναλογική εφαρμογή αυτών που λέει το Σύνταγμα. Αυτή τη στιγμή ο ΕΝΦΙΑ δεν εξασφαλίζει αυτήν την κατανομή».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση