Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βουλή: Κλίμα έντασης για το Σκοπιανό
Βουλή: Κλίμα έντασης για το Σκοπιανό

Βουλή: Κλίμα έντασης για το Σκοπιανό

Στη αναζωπυρώθηκε σήμερα εκ νέου το κλίμα αντιπαράθεσης με επίκεντρο το Σκοπιανό, κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης η οποία –πάντως- ανέδειξε συγκλίσεις και αγεφύρωτες αποκλίσεις μεταξύ των κομμάτων, όσον αφορά το ποιά «λύση» πρέπει να αναζητήσει η ελληνική πλευρά στον υπό εξέλιξη νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

«Εθνικά συμφέρουσα λύση είναι εκείνη που θα εξασφαλίζει όνομα σαφώς διακριτό από την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, όνομα που δεν θα μπορεί να είναι αλυτρωτισμού, και συνολική σφαιρική λύση, όχι μόνο με ονομασία, αλλά και με αφαίρεση κάθε πρακτικής από το γειτονικό κράτος, που δείχνει βλέψεις απέναντι στα σύννορά μας και στην εδαφική μας ακεραιότητα, γιατί εκεί είναι το ουσιώδες», είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, για να επαναλάβει σε άλλο σημείο της παρέμβασής του: «Η εθνική μας θέση είναι σύνθετη ονομασία, ώστε να επιτρέπει αφενός την πλήρη διάκριση της θστορικής ελληνικής Μακεδονίας από το γειτονικό κράτος και πλήρη αφαιρεση κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού».

Ανάλογη θέση εξέφρασε εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Αθ. Θεοχαρόπουλος: «Έχουμε μιλήσει για σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται και που θα αποτρέπουν διαδικασίες αλυτρωτικές σε όλα αυτά τα στοιχεία».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Στ. Τάσσος, υπογράμμισε: «Η δική μας θέση, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη, όσον αφορά το όνομα: Σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και βεβαίως με την εξάλειψη όλων των αλυτρωτικών θέσεων από το Σύνταγμα των Σκοπίων».

Την ίδια στιγμή, από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κ. Τζαβάρας έκανε αναφορά στη «θέση που είχε υποστηρίξει το 2008 η τότε κυβέρνηση (ενν. Κ.Καραμανλή) επί του θέματος.

Στην εντελώς απέναντι όχθη βρέθηκαν η Χρυσή και η Ενωση Κεντρώων, με αμφότερα τα κόμματα να δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία ή παράγωγό του στην ονομασία του γειτονικού κράτους, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων δεν έλαβε μέρος στη συζήτηση. Ως γνωστόν ο μικρός κυβερνητικός εταίρος υιοθετεί θέση ανάλογη εκείνης της ΧΑ και της ΕΚ.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή ηλικιωμένης με  Covid 19 από την Σκόπελο #διακομιδή - https://t.co/gGSVPnb1Ld -

  • Φώφη Γεννηματά: Πάνδημη συγκίνηση σε ένα ενωτικό «αντίο» - https://t.co/U9ZCP1XTPa -

  • «Είμαι δυνατή»: Το μήνυμα της Ιωάννας προς κάθε γυναίκα - https://t.co/qpDtqMeqYy -

"Αλιεύοντας" την είδηση