Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Βουλή: Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη συζήτηση για τις τροπολογίες του νόμου Παππά
Βουλή: Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη συζήτηση για τις τροπολογίες του νόμου Παππά

Βουλή: Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη συζήτηση για τις τροπολογίες του νόμου Παππά

Σε ηλεκτρισμένη τμόσφιρα και με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιδεικνύουν διαθέσεις να συνεχιστεί η μεταξύ τους σφοδρή σύγκρουση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, συζητούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής δύο τροπολογίες του υπουργού Επικρατείας με τις οποίες αλλάζουν κρίσιμες διατάξεις του νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με την πρώτη επιστρέφουν, τουλάχιστον έως την δημοσιο της εν λόγω απόφασης, οι αρμοδιότητες για τη διαγωνιστική διαδικασία από την εκτελεστική στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Με την δεύτερη, «διορθώνεται» άλλη προηγούμενη ρύθμιση, και πλέον απαιτείται για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών όχι απλώς «αιτιολογημένη», αλλά «σύμφωνη» γνώμη του ΕΣΡ.

Η πρώτη κόντρα έγινε επί της διαδικασίας: η κυβερνώσα δικομματική πλειοψηφία επιθυμούσε –και τελικώς πέτυχε- να γίνει «περιορισμένη» συζήτηση επί των τροπολογιών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστήριξε πως θα έπρεπε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών χωρίς περιορισμούς.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, αυτή τη φορά με εμπλοκή και του Προέδρου της Βουλής: ο κ. Ν. από τα βουλευτικά έδρανα (της συνεδρίασης προήδρευε εκείνη την ώρα ο κ. Νικ. Κακλαμάνης) υπεραμυνόμενος του σχεδιασμού της πλειοψηφίας, μίλησε επικριτικά για την τακτική στελεχών της σημερινής αντιπολίτευσης τον καιρό που ασκούσαν στο παρελθόν κυβερνητικά καθήκοντα, έναντι δικαστικών αποφάσεων που χαρακτήριζαν αντισυνταγματικούς νόμους εκείνης της περιόδου. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ανεβαίνουν οι τόνοι από συναδέλφους πρώην υπουργούς που δεν είχαν επιδείξει τέτοια ευαισθησία για «θεραπεία» νομοσχεδίων ή πράξεων διοίκησης. Οι τόνοι επί της ουσίας της συζήτησης να είναι συγκρατημένοι, γιατί είναι μακρύ και άκρως βεβαρυμένο παρελθόν, στην βάση εξυπηρέτησης συμφερόντων».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε οργισμένη την αντίδραση των κ. Ευ.Βενιζέλου και Α.Λοβέρδου. Αμφότεροι χαρακτήρισαν την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής «βαθιά προσβλητική και διχαστική», με τον κ. Βενιζέλο να απαντά και στα περί συμφερόντων: «Τη δική μας  συμπεριφορά την καθοδηγούσαν συμφέροντα; Τα συμφέροντα ανέβηκαν τώρα στα δένδρα και φάνηκαν τα οπίσθιά τους, όχι μόνο στα , αλλά και σε άλλους χώρους: σε σχέση με τραπεζικό σύστημα, με τις σχέσεις με άλλες χώρες… Ολα θα τα πούμε. Ας μην προκαλεί ο κ. ».

Επί της ουσίας, ο κ. Βενιζέλος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Συζητάμε για την κατάρρευση ενός πρόδηλα αντισυνταγματικού νόμου. Πρόκειται για μια ήττα όχι απλώς πολιτική, αλλά βαθιά θεσμική και δημοκρατική ήττα, αφορά το κράτος δικαίου και την πολυφωνία στη χώρα μας. Οταν δημοσιευθεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει». Σε αυτό το τελευταίο αντέδρασε ο παριστάμενος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Αρκετά ανεύθυνο να λέγεται πως όταν ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της απόφσης θα υπάρξουν αναταράξεις», είπε ο κ. Θ.Δρίτσας.

«Σταματήστε τις απόπειρες πραξικοπήματος», τόνισε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου. «Κύριε Παππά είστε ένα τεράστιο πρόβλημα για την Δημοκρατία, κυρίως λόγω της κάλυψης που σας παρέχει ο πρωθυπουργός. Θα είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το πρόβλημα για την δημοκρατία ήταν το μαύρο στην ΕΡΤ» απάντησε ο κ. Παππάς, ενώ για το περιεχόμενο των τροπολογιών και την ακολουθούμενη πολιτική, μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Η πολιτεία βγαίνει κερδισμένη από αυτή την διαδικασία. Αποδείχθηκε ότι το μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό, και ότι υπάρχουν και διαθέσιμα κεφάλαια που δεν καταβάλλονταν. Υπάρχει πλέον ένα δεδικασμένο, ένα τίμημα. Θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε με τα νέα δεδομένα, αν το τίμημα αυτό θα εισπραχθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Και θα δοθούν, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συγκροτηθεί, και τίμημα θα υπάρξει. Δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή μεγαλοστομίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αυτογνωσία».

Στην όλη συζήτηση παρενέβη επ' ολίγον και ο υπουργός Οικονομικών που ήταν παρών προκειμένου να υποστηρίξει άλλη τροπολογία: Οταν άκουσα τον κ. Βενιζέλο να κάνει λόγο για την πολυφωνία, θυμήθηκα την ατάκα του Γκάντι, όταν ρωτήθηκε κάποτε ποιά γνώμη έχει για τον δυτικό πολιτισμό. «Θα ήταν πολύ καλή ιδέα να υπάρχει» είχε πει, και αυτό θα ήθελα να πω κι εγώ για την πολυφωνία των στην Ελλάδα.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση