Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Βλέπουν δύο ακόμα «πέτρινα» χρόνια στην αγορά ακινήτων
Βλέπουν δύο ακόμα «πέτρινα» χρόνια στην αγορά ακινήτων

Βλέπουν δύο ακόμα «πέτρινα» χρόνια στην αγορά ακινήτων

Πολλαπλά πλήγματα στην ψυχολογία, αλλά και στις πραγματικές δυνατότητες ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς κατοικίας, έχουν επιφέρει οι κεφαλαιακοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της GLP Values, εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο-τριών ετών, οι αξίες των ακινήτων αναμένεται να μειωθούν έως 18% σε σχέση με το σημερινό τους επίπεδο. Εφόσον η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, «τότε η συνολική κάμψη στην αγορά κατοικίας, μετά τρία διαδοχικά μνημόνια, αναμένεται να προσεγγίσει το 60%», τονίζει στην «Κ» ο κ. Τάσος Τσομπανίδης, εκπρόσωπος της GLP Values.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, ήδη η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε τροχιά πτώσης, ως αποτέλεσμα και της αδράνειας που έχει καταγραφεί στις συναλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που κυριάρχησε εν αναμονή της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές. Ως εκ τούτου, μετά και την εξειδίκευση των νέων μέτρων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι υφεσιακό, «κρίνεται λογική μια περαιτέρω υποχώρηση των τιμών από 12% έως 18%, ανάλογα με την κατηγορία και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως προκύπτει και από την τελευταία έρευνα συγκυρίας για την ελληνική κτηματαγορά, που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα υπό τον κ. Επαμεινώνδα Πανά, τέως καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η οποία αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, το 40% των επαγγελματιών του κλάδου αναμένει περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας.

Συγκεκριμένα, το 64,3% των ειδικών «βλέπει» χαμηλότερες πωλήσεις κατοικιών σε σχέση με πριν από έξι μήνες, ενώ ανάλογη προβλέπεται ότι θα είναι και η των τιμών. Συγκεκριμένα, το 75,2% των επαγγελματιών του κλάδου αναμένει περαιτέρω υποχώρησή τους έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, από αυτούς που προβλέπουν πτώση των τιμών, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 13,8% αναμένει απότομη μείωσή τους, ενώ το 22% προβλέπει σταθεροποίηση των τιμών στο σημερινό τους επίπεδο.

Από πλευράς ζήτησης για αγορά κατοικίας, περίπου τρεις στους δέκα ειδικούς θεωρούν ότι αυτή θα παραμείνει σταθερή, ενώ το 57,5% προβλέπει υποχώρηση της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο. Σημαντικό στοιχείο είναι και το ότι σχεδόν το 64% των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην κτηματαγορά, θεωρούν ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας θα διαρκέσει από δύο έως τρία χρόνια, με ένα επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 21,7% των ειδικών να θεωρεί ότι ο πτωτικός κύκλος θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών δύο ετών.

Σημειωτέον ότι η συμμετοχή των τραπεζών στη χρηματοδότηση συναλλαγών θα παραμείνει «όνειρο θερινής νυκτός» για την αγορά ακινήτων. Μάλιστα, είναι πιθανή μια ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των μέχρι σήμερα δεδομένων, υπό το βάρος των απαιτούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων, αλλά και των συσσωρευμένων «κόκκινων» δανείων. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα οδηγήσουν σε νέα αποστασιοποίηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της αγοράς κατοικίας, σε μια περίοδο που -δειλά δειλά- οι περισσότερες τράπεζες είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στην αγορά της στεγαστικής πίστης, βελτιώνοντας τη ρευστότητα. Κατά την GLP Values, αρνητικά θα εξακολουθήσουν να επιδρούν στην αγορά ακινήτων η πιθανή διατήρηση των αντικειμενικών αξιών στο σημερινό τους επίπεδο, αλλά και η παραμονή του εν ισχύι, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συμφωνία για #μεταναστευτικό: Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» και τα αγκάθια #μεταναστευτικό - https://t.co/4Daza2BQ9D -

  • Στον Βόλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης #ΝίκοςΑνδρουλάκης - https://t.co/dUQQH2hocZ -

  • Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στον Βόλο   #ΑλέξηςΤσίπρας #Βόλος - https://t.co/eRPcmtqTO5 -

"Αλιεύοντας" την είδηση