Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Βασικός σύμβουλος υγείας για τους Ελληνες ο φαρμακοποιός τους
Βασικός σύμβουλος υγείας για τους Ελληνες ο φαρμακοποιός τους

Βασικός σύμβουλος υγείας για τους Ελληνες ο φαρμακοποιός τους

Σε βασικό σύμβουλο υγείας έχει αναγάγει οι τον φαρμακοποιό τους. Σχεδόν οκτώ στους δέκα συμβουλεύονται φαρμακοποιό για την αντιμετώπιση ενός ήπιου προτος υγείας, ενώ το 83% δηλώνουν πρόθυμοι να δώσουν ιατρικό ιστορικό στον φαρμακοποιό εάν τους ζητηθεί.

Το 73% δηλώνει ότι δεν θα επέλεγε ένα φάρμακο για το οποίο δεν απαιτείται συνταγή, χωρίς πρώτα να ακούσει τη συμβουλή του φαρμακοποιού. Ενας στους δύο φαρμακοποιούς δηλώνει ότι η Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απορροφά μία από την του σε ημερήσια βάση ενώ για έναν στους τρεις ο αντίστοιχος είναι οι δύο ώρες.

Πιο συχνά δίνουν υγείας, μετρούν την πίεση και κάνουν εμβολιασμούς και σπανιότερα πραγματοποιούν έλεγχο βάρους και τεστ σακχάρου. Τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο φαρμακοποιός στην ανάπτυξη της «αυτοφροντίδας», όπως ονομάζεται το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν οι πολίτες για να βελτιώσουν την υγεία τους, καταδεικνύει πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ σε δείγμα 250 φαρμακοποιών και 1.000 πολιτών.

Η μελέτη εστίασε στην απήχηση που έχουν στους πολίτες τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία αποτελούν βασικό εργαλείο της αυτοφροντίδας. Σύμφωνα με την μελέτη, το 43%των πολιτών προέβη σε κάποια μορφή «αυτοφροντίδας» τον τελευταίο χρόνο, κυρίως επειδή ήταν πιό γρήγορο αλλά και πιό φθηνό από το να επισκεφθεί γιατρό.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση