Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Βάρος το ακίνητο, αλλά μόλις 3 στους 10 θα το πουλούσαν
Βάρος το ακίνητο, αλλά μόλις 3 στους 10 θα το πουλούσαν

Βάρος το ακίνητο, αλλά μόλις 3 στους 10 θα το πουλούσαν

Η άδικη και υψηλή φορολογία έχει ωθήσει την πλειονότητα των ιδιοκτητών στο να θεωρούν την ενοικίαση συμφερότερη λύση και την κατοχή ακινήτου βάρος.

Παρ' όλα αυτά, μόλις τρεις στους δέκα είναι πρόθυμοι να αποχωριστούν την περιουσία τους πουλώντας την, δείγμα της αντίστασης των ελληνικών νοικοκυριών στη στροφή προς το ενοίκιο. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της τελευταίας πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η σε δείγμα 1.744 ατόμων, κατά το διάστημα 19-23 Ιανουαρίου , και η οποία θα παρουσιαστεί στο σημερινό 35ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Μείωση ιδιοκατοίκησης

Ενδεικτικό του «αποτυπώματος» που έχει αφήσει η στα ελληνικά νοικοκυριά είναι και το ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει υποχωρήσει, από το 81,6% που βρισκόταν το 2006 στο 73,9%. Αλλωστε, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο συμφέρον να νοικιάζει , έναντι 42,1% όσων υποστηρίζουν ότι είναι συμφερότερη η κατοχή ιδιόκτητης ς.

Ασφαλώς, η δραστηριότητα της εκμετάλλευσης ακινήτων στην Ελλάδα της ς μόνο απλή υπόθεση δεν είναι, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στους κατόχους επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, και αποθήκες), οι οποίοι δηλώνουν σε ποσοστό 49% ότι οι μισθωτές τους είτε τους πληρώνουν με καθυστέρηση είτε δεν τους πληρώνουν καθόλου.

Τα αντίστοιχα ποσοστά σε όσους εκμισθώνουν διαμερίσματα είναι 37,6% και μονοκατοικίες 20%. Αυτό μάλιστα καταγράφεται παρά το γεγονός ότι την τελευταία τριετία έχουν προχωρήσει σε μείωση ενοικίου στους ενοικιαστές τους, κάτι που ισχύει για το 81,5% των ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων, για το 76,4% των κατόχων διαμερισμάτων και για το 68% των ιδιοκτητών μονοκατοικιών.

Μάλιστα, στην περίπτωση των μονοκατοικιών, οι ενοικίου κινούνται μεταξύ 21%-40%, στο 66,7% των περιπτώσεων, ενώ στην των διαμερισμάτων έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι 20% στο 55,7% των περιπτώσεων. Αντίστοιχα, στα επαγγελματικά, στο 22% των ακινήτων οι εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους ιδιοκτήτες ξεπέρασαν το 41%.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση