Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Βαριά η φορολογία στις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την KPMG
Βαριά η φορολογία στις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την KPMG

Βαριά η φορολογία στις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την KPMG

Βαρίδι για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι η φορολογία και οι , σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ερευνας Φορολογικών Συντελεστών της KPMG International για το 2015, στην οποία αναλύονται στοιχεία από 145 . Οι επιχειρήσεις πλέον βρίσκονται σε αδυναμία καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς είναι αναγκασμένες σε αρκετές περιπτώσεις είτε να μειώσουν το προσωπικό είτε να συρρικνώσουν τις δραστηριότητές τους. Η , όπως προκύπτει, έχει από τους υψηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη, καθιστώντας τη χώρα μας μη ανταγωνιστική, ενώ και τα επίπεδα των ασφαλιστικών εισφορών είναι ιδιαίτερα υψηλά παρά τη μιας μονάδας σε σχέση με το 2014.

Συγκεκριμένα, στην , ο συντελεστής φορολογίας νομικών προσώπων αυξήθηκε από 26% σε 29% σύμφωνα με τον νέο νόμο, το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών, αν και μειώθηκε κατά 2,9 μονάδες, ανέρχεται για το 2015 σε 24,56%, το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνει τους εργοδότες μειώθηκε από 11% σε 10,5%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που βαρύνει τους εργαζομέ μειώθηκε από 16,5% σε 15,5%.

Αντίθετα, στη ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 10%, στην Κύπρο στο 12,5%, στην Κροατία και στην Εσθονία στο 20%, στην Ουγγαρία στο 19%, στη Λιθουανία στο 15% και στα Σκόπια στο 10%. Υψηλά ποσοστά φορολόγησης διατηρούν η Γερμανία με συντελεστή 29,65%, η Γαλλία με 33,33% και το Βέλγιο με 33,99%.

Πάντως, από την επεξεργασία της μελέτης προκύπτει ότι τα περισσότερα επιχειρούν, μέσω της επιβολής φόρων, να «συμμαζέψουν» τα δημόσια οικονομικά τους. Αν και οι γενικά δεν μεταβάλλονται πολύ γρήγορα, ωστόσο οι κυβερνήσεις σταδιακά αυξάνουν το εύρος των αγαθών, των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων που μπορούν να υπαχθούν σε φορολογία προκειμένου να μπορέσουν να αυξήσουν και τα έσοδά τους. Την ίδια στιγμή, αποσύρονται φορολογικές ελαφρύνσεις που παραχωρήθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να υποστηριχθούν οι βιομηχανίες και να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να ξοδέψουν χρήματα. Σύμφωνα με την κ. Γεωργία Σταματέλου, επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της KPMG, «η γενικευμένη τάση οφείλεται εν μέρει στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και στην αλλαγή των προσδοκιών σχετικά με την παρεχόμενη από το κράτος κοινωνική πρόνοια. Αναφέρει, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις έκαναν προσπάθειες για να κρατήσουν τις οικονομίες ενεργές και υγιείς τα έτη μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ενώ στην πορεία αυτή τα πολλών κρατών αυξήθηκαν».

forologia--3-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση