Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » ΤτΕ: Σταθερότητα και συναίνεση για να βγούμε από την κρίση
ΤτΕ: Σταθερότητα και συναίνεση για να βγούμε από την κρίση

ΤτΕ: Σταθερότητα και συναίνεση για να βγούμε από την κρίση

Πολιτική σταθερότητα και συναίνεση είναι οι δύο παράγοντες που θα οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο από την , όπως υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουρνάρας, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική του 2015. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι υπάρχουν «εύλογες προοπτικές επιτυχίας της ς και επιστροφής στην οικονομική », αλλά επισημαίνει ότι «βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η επιση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εφαρμογή των όρων της ς και θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους». Παράλληλα, τοποθετεί χρονικά στο δεύτερο εξάμηνο του την της ελληνικής ς., ενώ καλεί και τη Βουλή να συνεχίσει να στηρίζει τη συμφωνία που έχει ψηφίσει.

Στην έκθεση αναφέρεται πώς είναι «βάσιμο να εκτιμηθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει πλέον επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας και της συνεννόησης με τους εταίρους και έχει απορρίψει την εκδοχή της ρήξης. Η βασική αυτή επιλογή στηρίζεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία της ς, η οποία παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική. Διαμορφώνεται έτσι, εκ των πραγμάτων, μια ισχυρή διακομματική βάση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η οποία είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εγγυηθεί τη συνέχεια στην εφαρμογή της συμφωνίας και να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει μόνο ένα μικρό μέρος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η προσαρμογή που απομένει να υλοποιηθεί δεν πρέπει να γίνει με αύξηση φορολογικών συντελεστών ή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που θίγουν την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, έμφαση θα πρέπει να δοθεί «στη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου και του ευρύτερου υ τομέα, στη μείωση των φορολογικών δαπανών με την κατάργηση των εναπομενουσών εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις της φορολογίας και της κοινωνικής ασφάλισης και στην πραγματοποίηση ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα μέσω της αξιοποίησης της αδρανούσας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου», όπως σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση