Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τσίπρας: Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα ολόκληρης της Ευρώπης
Τσίπρας: Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα ολόκληρης της Ευρώπης

Τσίπρας: Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα ολόκληρης της Ευρώπης

Το πρόβλημα του μεταναστευτικού ως πρόβλημα του μέλλοντος για την ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στο πάνελ «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο», στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Ο πρωθ ανέδειξε παράλληλα και την αδυναμία που έχει επιδείξει στο παρελθόν η ΕΕ στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το οποίο, όπως σημείωσε, δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό, αλλά ευρωπαϊκό και έθεσε μετ' επιτάσεως την αναγκαιότητα η ΕΕ να λάβει γενναίες αποφάσεις και να μην αντιμετωπίζονται τα προβλήματα α λα καρτ, αλλά με τους κανόνες, οι οποίοι και ισχύουν για όλους.

Στο πάνελ συμμετείχε και ο πρωθ της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιας χώρας με την οποία η αντιμετωπίζει κοινές προκλήσεις και αγωνίες, με τον κ. Τσίπρα να συμφωνεί με τον Ιταλό ομόλογο του πως το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ίσως το πρόβλημα του μέλλοντος για την . Γι' αυτό, υπογράμμισε ο Έλληνας , πρέπει να βρούμε μόνιμες στρατηγικές. Σημείωσε πως όσο οι ανισότητες θα υπάρχουν, όσο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από φτώχεια και πολέμους, το πρόβλημα θα είναι εκεί και θα προσπαθούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. «Συνεπώς, είναι απαραίτητο να βρούμε λύσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι «υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματα: Ο ένας τρόπος είναι να περιμένουμε και να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ο άλλος είναι να προσπαθούμε και να βρίσκουμε λύσεις, καμιά φορά με δυσκολίες και ρίσκο, αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλίες με δυναμισμό για να λύνουμε προβλήματα». «Αυτή είναι η δική μου στρατηγική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της χώρας μου», τόνισε. Επισήμανε ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια πολύ δυσκολη περίοδο για την , με την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, σε μια πολύ αποσταθεροποιημένη και εύθραυστη ευρύτερη περιοχή, με έναν επιθετικό και καμιά φορά απρόβλεπτο γείτονα, με επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στο , με υπερπτήσεις, με ανοικτά προβλήματα και ανοικτά ζητήματα όπως το Κυπριακό. Ταυτόχρονα με τις ανοικτές κρίσεις κυρίως νότια της Ελλάδας, στη Λιβύη, τη , τη Συρία.

«Ποια ήταν λοιπόν η προσέγγισή μου σε αυτά τα προβλήματα; Ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι των προβλημάτων», είπε ο . Σχολίασε ότι αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο εσωτερικά και πως είχε πολλές φορές πολύ σκληρές αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε ότι ήταν ο πρωθυπουργός που πήγε τρεις φορές σε λιγότερο απο 8 μήνες στην Τουρκία για να συζητήσει με τον Ερτνογάν σε πολύ δυσκολες συνθήκες.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση