Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας: Εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα
Τσίπρας: Εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα

Τσίπρας: Εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα

Υπέρ της συνέχισης της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία εκ των πραγμάτων σε μεγάλο βαθμο εξαρτάται από το επίπεδο συνεργασίας Αθηνών – Αγκυρας, τάχθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση που είχαν στη .

Συμφώνησαν επίσης ότι όλα τα θέματα που χωρίζουν τις δυο χώρες θα πρέπει να λύνονται μέσα από διάλογο και σε πνεύμα συνεννόησης. Υπό αυτό το πρίσμα συζητήθηκε και η θετική εξέλιξη της κατακόρυφης μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά που παρατηρείται σε σχέση με πέρυσι.

Στη διάρκεια της συζήτησης, που διήρκεσε επι μακρόν – 1 ώρα και 45′ – λόγω και της αναγκης μετάφρασης, ο Αλέξης τόνισε ότι η υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας από την Ευρώπη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ τάσσεται και υπέρ της καταργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται χωρες της ΕΕ υπό την προυπόθεση ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τα 72 κριτήρια που έχει θέσει η Ενωση. Με το ίδιο σκεπτικό, υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία εφόσον η Αγκυρα σέβεται τον σχετικό οδικό χάρτη.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει στην Ελλαδα, και ο κ. Τσίπρας, αφού εκανε γνωστό ότι τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν χθες τις για των τριών εκ των οκτώ, απάντησε ότι το θέμα βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης και αντιμετωπίζεται με βάση το διεθνές δίκαιο ώστε να μην δύναται να προσβληθεί η τελική εκβαση της υπόθεσης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Ταγίπ Ερντογαν ότι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην . Αλλωστε, όπως υπενθύμισε στον Τουρκο πρόεδρο, η Ελλαδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν δημοσια τη στήριξή τους στη νόμιμα εκλεγμενη κυβέρνηση της Τουρκίας, κάτι που αναγνώρισε ο κ. Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της σύσφιξης της διμερούς συνεργασίας συμφωνήθηκε η απρόσκοπτη πρόωθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης και της ακτοπλοικής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης.

Στο Κυπριακό, το δεύτερο κύριο θέμα συζήτησης, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι βασική παράμετρος μιας λύσης πρέπει να είναι η ασφάλεια όλων των κατοίκων και η αποχώρηση του τουρκικών δυνάμεων. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι σημειώνεται σημαντική προόοδος, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισαν ότι εξακολουθούν να υφίστανται και αποκλίσεις.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη ιδιοκτήτη #μπαρ για ανεμβολίαστους πελάτες #μπαρ - https://t.co/7KZL6PAnGE -

  • #φωτιά σε ξερά χόρτα στα Καλά Νερά #ΚαλάΝερά #φωτιά - https://t.co/NXwyLcCRuI -

  • #πολιτική και Ποδήλατο: Η ανάγκη για συνεχή κίνηση #πολιτική - https://t.co/HneMBnthy2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση