Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος-Τι απαντά η Αθήνα
Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος-Τι απαντά η Αθήνα

Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος-Τι απαντά η Αθήνα

«Τ Ίμι είναι τουρκικό έδαφος», δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσε Τούρκος βουλευτής σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσαβούσογλου συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην μας όσον αφορά τα Ιμια. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και facto status των νησιών του Αιγαίου».

 Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται ως συνέχεια των ισχυρισμών του αρχηγού της κεμαλικής ς του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι «η έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου». Μάλιστα σε ομιλία του στην του επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν επεμβαίνει για να πάρει αυτές τις 18 βραχονησίδες από την οι οποίες, όπως ισχυρίσθηκε, είναι τουρκικές. Στη συνέχεια στράφηκε στο Κυπριακό, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι «ξεπουλά» την Κύπρο και θέλει να μειώσει τα εδάφη της τουρκοκυπριακής κοινότητας από 37% που είναι σήμερα, στο 29,2%.

Απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών 

Το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων ως προς το νομικό καθεστώς του Αιγαίου.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το  νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει», σημειώνει το υπουργείο.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση