Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος-Τι απαντά η Αθήνα
Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος-Τι απαντά η Αθήνα

Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος-Τι απαντά η Αθήνα

«Τα είναι τουρκικό έδαφος», δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσε Τούρκος βουλευτής σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο .

Ο κ. Τσαβούσογλου συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ιμια. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του υ».

 Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται ως συνέχεια των ισχυρισμών του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου». Μάλιστα σε του στην του επέκρινε την ότι δεν επεμβαίνει για να πάρει αυτές τις 18 βραχονησίδες από την Ελλάδα οι οποίες, όπως ισχυρίσθηκε, είναι τουρκικές. Στη συνέχεια στράφηκε στο Κυπριακό, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι «ξεπουλά» την Κύπρο και θέλει να μειώσει τα εδάφη της τουρκοκυπριακής κοινότητας από 37% που είναι σήμερα, στο 29,2%.

Απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών 

Το εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων ως προς το νομικό καθεστώς του Αιγαίου.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το  νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει», σημειώνει το υπουργείο.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση