Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τσακαλώτος προς Eurogroup: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να “περάσει” πακέτο 9 δισ.»
Τσακαλώτος προς Eurogroup: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να “περάσει” πακέτο 9 δισ.»

Τσακαλώτος προς Eurogroup: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να “περάσει” πακέτο 9 δισ.»

Σφές μήνυμ ότι η δεν πρόκειται να υιοθετήσει μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προς τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του . Ο κ. Τσακαλώτος, μάλιστα, αναφέρει στην επιστολή προς τους άλλους υπουργούς ότι καμία δεν θα μπορούσε να πράξει κάτι τέτοιο, ενώ διαβεβαιώνει πως τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν κανονικά.

Ωστόσο, οτιδήποτε περισσότερο από το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ «δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα ή –για ό,τι αυτό σημαίνει– από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ», επισημαίνει ο υπουργός. Οπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, «έχουμε τώρα συμφωνήσει με τους τέσσερις θεσμούς όσα περιλαμβάνονται στην πρώτη , όχι μόνο το δημοσιονομικό πακέτο του 3% του ΑΕΠ αλλά και όλες τις δομικές ». Με αυτό το δεδομένο ο υπουργός υποστηρίζει ότι «έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε» και «σε κάποιες πτυχές περισσότερα».

Στο σημείο αυτό, αναδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει με τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ Κομισιόν και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (). «Οπως ξέρετε, υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των θεσμών για τον αντίκτυπο του δημοσιονομικού πακέτου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι το πακέτο είναι αρκετό για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αρκεί μόνο για να πιαστεί 1,5% του ΑΕΠ. Αυτή η εκτίμησή του, πρέπει να σημειωθεί, βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που παρήγαγε μια υποεκτίμηση το 2015 του μεγέθους των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ!».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση