Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τσακαλώτος προς Eurogroup: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να “περάσει” πακέτο 9 δισ.»
Τσακαλώτος προς Eurogroup: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να “περάσει” πακέτο 9 δισ.»

Τσακαλώτος προς Eurogroup: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να “περάσει” πακέτο 9 δισ.»

Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υιοθετήσει μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προς τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Ο κ. Τσακαλώτος, μάλιστα, αναφέρει στην επιστολή προς τους άλλους υπουργούς ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πράξει κάτι τέτοιο, ενώ διαβεβαιώνει πως τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν κανονικά.

Ωστόσο, οτιδήποτε περισσότερο από το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ «δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ό,τι αυτό σημαίνει– από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ», επισημαίνει ο υπουργός. Οπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, «έχουμε τώρα συμφωνήσει με τους τέσσερις θεσμούς όσα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, όχι μόνο το δημοσιονομικό πακέτο του 3% του ΑΕΠ αλλά και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις». Με αυτό το δεδομένο ο υπουργός υποστηρίζει ότι «έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε» και «σε κάποιες πτυχές περισσότερα».

Στο σημείο αυτό, αναδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει με τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ Κομισιόν και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). «Οπως ξέρετε, υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των θεσμών για τον αντίκτυπο του δημοσιονομικού πακέτου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι το πακέτο είναι αρκετό για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αρκεί μόνο για να πιαστεί 1,5% του ΑΕΠ. Αυτή η εκτίμησή του, πρέπει να σημειωθεί, βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που παρήγαγε μια υποεκτίμηση το 2015 του μεγέθους των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ!».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση