Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » «Τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού στο 8μηνο
«Τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού στο 8μηνο

«Τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού στο 8μηνο

H υστέρηση του φόρου εισοδήμτος φυσικών και νομικών προσώπων, η μετάθεση είσπραξης του κατά ένα μήνα και οι χαμηλές εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις δημιούργησαν «τρύπα» ύψους 1,7 δισ. ευρώ στα του προϋπολογισμού στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Αντίθετα, οι παρελθόντων οικονομικών ετών στήριξαν τον προϋπολογισμό, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για την αποδοτικότητα των νέων μέτρων που έχουν ληφθεί. Ακόμα και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, παρά την αύξηση του συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα και την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων, αλλά και την αυξημένη τουριστική κίνηση. Μάλιστα, στους έμμεσους φόρους συμπεριλαμβάνεται ποσό 296,16 εκατ. ευρώ, που αφορά στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων ( αποκρατικοποιήσεων).

Η υστέρηση στα έσοδα οδήγησε στη μη επίτευξη, έστω και οριακά, του πρωτογενούς πλεονάσματος για το χρονικά διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου. Συγκεκριμένα, το διαμορφώθηκε στα 3,54 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,57 δισ. ευρώ.

Πάντως, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη του προϋπολογισμού, καθώς θα διαπιστωθεί εάν οι 650.000 περίπου φορολογούμενοι που δεν είχαν πληρώσει την του φόρου εισοδήματος θα το πράξουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση ή εάν εντάχθηκαν στην πάγια των 12 δόσεων ή στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλετών. Επίσης, θα διαπιστωθεί εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατέβαλαν την του , ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση