Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » «Τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού το οκτάμηνο
«Τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού το οκτάμηνο

«Τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού το οκτάμηνο

Καταποντίστηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, δημιουργώντας «τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά το , έστω και οριακά, να απέχει από τον στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 3,55 δισ. ευρώ έναντι 3,573 δισ. ευρώ που προβλέπει ο .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 1,759 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων να καταρρέουν, ενώ αντίθετα οι επιστροφές φόρων να καταγράφουν υπέρβαση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, η απόκλιση εξηγείται από τα εξής: από τη μεταφορά της πρώτης ς του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο στον μήνα Σεπτέμβριο (1,027 δισ. ευρώ) και από την αύξηση επιστροφής φόρων έναντι του στόχου (469 εκατ. ευρώ). Το υπουργείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για προσωρινές αιτίες και εκφράζει την «απόλυτη πεποίθηση» ότι ο στόχος για 1,75% του στο τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση, τα οριστικά στοιχεία που θα εκδοθούν το επόμενο δεκαήμερο θα καταδείξουν το ακριβές πρόβλημα των εσόδων του προϋπολογισμού.

Πάντως, ένα μήνα πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση, τα στοιχεία που είδαν το της δημοσιότητας αναμένεται να λειτουργήσουν αρνητικά και δεν αποκλείεται οι της χώρας, κυρίως το , να ζητήσουν επιπλέον μέτρα για το επόμενο έτος, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές ύψους 3,5% του .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση