Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τρόικα: Εφυγαν με ανοικτή την ημερομηνία επιστροφής
Τρόικα: Εφυγαν με ανοικτή την ημερομηνία επιστροφής

Τρόικα: Εφυγαν με ανοικτή την ημερομηνία επιστροφής

Ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, αφήνοντας όλα τα θέματα ανοικτά. Ανοικτή είναι επίσης και η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας, γεγονός το οποίο αναδεικνύει την απόσταση που χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές ώστε να επέλθει .

Αν και δεν αναμενόταν σε αυτήν τη φάση των διαπραγματεύσεων, ενδεικτικό του τος που επικράτησε στις συζητήσεις είναι ότι οι δανειστές απέρριψαν τις ελληνικές προτάσεις τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό, ενώ επιμένουν στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για φέτος, που θα πρέπει να καλυφθεί με . Γι' αυτό και ο κ. Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες, μετά το πέρας της απολογιστικής συνάντησής του με τους επικεφαλής των θεσμών, πως χρειάζεται ακόμα δουλειά σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο σε διάφορα θέματα.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ανέφερε πως ζητούμενο είναι η επίτευξη «εύλογης συμφωνίας σε εύλογο χρόνο». Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά γνωρίζει ότι είναι δύσκολο. Αλλωστε, η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών είναι ανοικτή, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να επιστρέψουν στις 15/2. «Δεν είναι βέβαιον πότε θα επιστρέψουν», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε πως «υπάρχει η προσδοκία να επιστρέψουν σε εύλογο χρόνο για να περάσει η διαπραγμάτευση στην εύκολη φάση». Αλλά σημείωσε ότι οι δανειστές «θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους» για να καθορίσουν την κοινή τους στάση πριν από την επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων, με να είναι άγνωστο το πότε θα γίνει αυτή.

Στην ουσία των συζητήσεων, την εβδομάδα που πέρασε κυβέρνηση και τρόικα άνοιξαν όλα τα δύσκολα θέματα του ελέγχου, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και τα δημοσιονομικά μεγέθη και η κάλυψη του κενού με . Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε χθες ότι οι δανειστές συμφωνούν στη βασική αρχιτεκτονική σε ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ ταυτόχρονα κατανοούν και τη θέση της κυβέρνησης να μη μειωθούν οι συντάξεις και να μην υπάρξει πρόβλημα στις κοινωνικές δομές. Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα γίνει συζήτηση και για το θέμα του δημοσιονομικού κενού.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα διατύπωσε σοβαρές αντιρρήσεις επί των κυβερνητικών προτάσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, απορρίπτοντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Για το ασφαλιστικό οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι με τα προτεινόμενα μέτρα δεν καθίσταται βιώσιμο, και οι δηλώσεις της επικεφαλής του , Κριστίν Λαγκάρντ, για την ανάγκη λήψης μέτρων είναι ενδεικτικές. Επίσης θεωρούν ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι υψηλά, ενώ θεωρούν πως δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της «μαύρης» εργασίας. Αντίθετοι είναι και με το μέτρο της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει η Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό και τις προτεινόμενες αλλαγές για τη φορολογία εισοδήματος, οι θεσμοί εκτιμούν ότι η θέσπιση ανώτατου συντελεστή φορολόγησης 50% για άνω των 60.000 ευρώ αποτελεί κίνητρο φοροδιαφυγής. Επίσης, οι ελληνικές προτάσεις δεν περιλαμβάνουν ούτε τη μνημονιακή δέσμευση για ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κα φορολόγησης, ούτε το πώς θα φορολογηθούν οι αγρότες.

Για τα δημοσιονομικά μέτρα, η έκθεση της είναι σαφής. Απαιτούνται νέες παρεμβάσεις για το 2016, την ώρα που στο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα κενό για φέτος και καμία ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων. Κάτι το οποίο προμηνύεται δύσκολη συνέχεια στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση