Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τρεις προσφορές για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη
Τρεις προσφορές για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη

Τρεις προσφορές για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη

Τρεις προσφορές κττέθηκαν στον διαγωνισμό για την παραχώρηση ς και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις 20 περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, που έληξε χθες, τα capital controls όμως δεν επιτρέπουν να γίνουν γνωστά τα ονόματα των εταιρειών και οι περιοχές για τις οποίες ενδιαφέρονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές δεν μπορούν να αποσφραγιστούν γιατί οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να καταθέσουν την απαιτούμενη από την προκήρυξη εγγυητική επιστολή ύψους 100.000 ευρώ για κάθε προσφορά και αυτό γιατί η προκήρυξη ορίζει ρητώς ότι η εγγυητική θα πρέπει να είναι είτε από ελληνική είτε από του εξωτερικού που έχει παράρτημα στην .

Προκειμένου να προσπελαστεί το νομικό αυτό θέμα, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε η αποσφράγιση των προσφορών να γίνει 10 εργάσιμες μετά το άνοιγμα των τραπεζών. Αυτός είναι ο λόγος που το μοναδικό στοιχείο για τα του διαγωνισμού που δημοσιοποίησε χθες το είναι ότι κατατέθηκαν τρεις προσφορές.

Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του, «οι αιτούμενες περιοχές στις οποίες αναφέρονται οι προσφορές, όπως και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, θα ανακοινωθούν μετά την αποσφράγιση των προσφορών», χωρίς να αναφέρει πότε θα γίνει η αποσφράγιση. «Κατατέθηκαν συνολικά τρεις προσφορές, γεγονός το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί ως ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια της χώρας για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της», αναφέρει η ανακοίνωση του . Οι αιτούντες που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με το υπουργείο, θα κληθούν σε διαπραγμάτευση στη βάση των προσφερόμενων ανταγωνιστικών στοιχείων και θα ακολουθήσει η σύναψη σύμβασης παραχώρησης για κάθε περιοχή, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό. Βασική μας κατεύθυνση, τονίζει το ΥΠΑΠΕΝ, αποτελεί η ενίσχυση της αξιοποίησης του τομέα ς και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με σύνεση, διαφάνεια και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και με στόχο τη μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού οφέλους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση