Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τρεις προσφορές για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη
Τρεις προσφορές για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη

Τρεις προσφορές για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη

Τρεις προσφορές κατατέθηκαν στον διαγωνισμό για την παραχώρηση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις 20 περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, που έληξε χθες, τα όμως δεν επιτρέπουν να γίνουν γνωστά τα ονόματα των εταιρειών και οι περιοχές για τις οποίες ενδιαφέρονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές δεν μπορούν να αποσφραγιστούν γιατί οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να καταθέσουν την απαιτούμενη από την προκήρυξη εγγυητική επιστολή ύψους 100.000 ευρώ για κάθε προσφορά και αυτό γιατί η προκήρυξη ορίζει ρητώς ότι η εγγυητική θα πρέπει να είναι είτε από ελληνική τράπεζα είτε από τράπεζα του εξωτερικού που έχει παράρτημα στην Αθήνα.

Προκειμένου να προσπελαστεί το νομικό αυτό θέμα, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε η αποσφράγιση των προσφορών να γίνει 10 εργάσιμες μετά το άνοιγμα των τραπεζών. Αυτός είναι ο λόγος που το μοναδικό στοιχείο για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που δημοσιοποίησε χθες το ΥΠΑΠΕΝ είναι ότι κατατέθηκαν τρεις προσφορές.

Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του, «οι αιτούμενες περιοχές στις οποίες αναφέρονται οι προσφορές, όπως και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, θα ανακοινωθούν μετά την αποσφράγιση των προσφορών», χωρίς να αναφέρει πότε θα γίνει η αποσφράγιση. «Κατατέθηκαν συνολικά τρεις προσφορές, γεγονός το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί ως ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια της χώρας για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της», αναφέρει η του ΥΠΑΠΕΝ. Οι αιτούντες που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με το υπουργείο, θα κληθούν σε διαπραγμάτευση στη βάση των προσφερόμενων ανταγωνιστικών στοιχείων και θα ακολουθήσει η σύναψη σύμβασης παραχώρησης για κάθε περιοχή, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό. Βασική μας κατεύθυνση, τονίζει το ΥΠΑΠΕΝ, αποτελεί η ενίσχυση της αξιοποίησης του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με σύνεση, διαφάνεια και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και με στόχο τη μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού οφέλους.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

  • Συμφωνία για #μεταναστευτικό: Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» και τα αγκάθια #μεταναστευτικό - https://t.co/4Daza2BQ9D -

  • Στον Βόλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης #ΝίκοςΑνδρουλάκης - https://t.co/dUQQH2hocZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση