Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Τρύπα» 2,3 δισ. ευρώ στα έσοδα και στάση πληρωμών από το Δημόσιο το α΄ εξάμηνο
«Τρύπα» 2,3 δισ. ευρώ στα έσοδα και στάση πληρωμών από το Δημόσιο το α΄ εξάμηνο

«Τρύπα» 2,3 δισ. ευρώ στα έσοδα και στάση πληρωμών από το Δημόσιο το α΄ εξάμηνο

Διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στα έσοδα και της στάσης πληρωμών του Δημοσίου καταγράφηκε τον Ιούνιο, με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο να είναι ιδιαιτέρως αρνητικά και να προμηνύουν αποτυχία ακόμα και του αναθεωρημένου στόχου για το πρωτογενές (1% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόνο τον Ιούνιο η υστέρηση των φορολογικών εσόδων διευρύνθηκε κατά 615 εκατ. . Ετσι, συνολικά στο εξάμηνο η τρύπα διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. . Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στο εξάμηνο κατά 4 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο το Δημόσιο δεν κατέβαλε δαπάνες 1,4 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για να καλύψει μισθούς και . Γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα πλασματικό πρωτογενές ύψους 1,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές 1,2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα έσοδα ήταν μειωμένα εξαιτίας της υστέρησης:

• 468 εκατ. στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

• 883 εκατ. ευρώ στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

• 534 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ (ειδικότερα στο. ΦΠΑ λοιπών προϊόντων κατά 474 εκατ. ευρώ), λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.

Πάντως, ως «σωσίβιο» για το σύνολο των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού λειτούργησαν οι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα του προγράμματος ανήλθαν στα 2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 759 εκατ. ευρώ τον στόχο που είχε τεθεί.

Στο σκέλος των δαπανών, η στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση είναι άνευ προηγουμένου. Συνολικά, οι δαπάνες είναι κατά 4 δισ. ευρώ λιγότερες το πρώτο εξάμηνο, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά τις δαπάνες του ΠΔΕ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρυσό μετάλλιο για τον Ανδρέα Κεχαγιά #ΑνΚεχαγιάς - https://t.co/SnEQ75ARzJ -

  • Ομόφωνη έγκριση των πεπραγμένων του ΔΣ του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου  Παλιουρίου - Ο Άγιος Νικόλαος … - https://t.co/alJQf7LY7F -

  • #Γαστροσκοπήσεις -κολοσκοπήσεις στη  Σκόπελο #Γαστροσκοπήσεις - https://t.co/8WIXIwqx5x -

"Αλιεύοντας" την είδηση