Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τρίμηνη παράταση στην οριστικοποίηση του κτηματολογίου
Τρίμηνη παράταση στην οριστικοποίηση του κτηματολογίου

Τρίμηνη παράταση στην οριστικοποίηση του κτηματολογίου

Τρίμηνη στην οριστικος των αρχικών εγγραφών στο κτηματολόγιο προβλέπεται με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η δίνεται προς όφελος του Δημοσίου, που θα έχει στη διάθεσή του μερικούς μήνες ακόμα για να καταθέσει αγωγές εναντίον όσων επιχειρούν να καταπατήσουν την περιουσία του.

Παράλληλα μετατίθεται και η μεταφορά της κυριότητας περίπου 35.000 δικαιωμάτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο Δημόσιο, μεγάλο ποσοστό των οποίων εκτιμάται ότι είναι… δημόσια που δεν έχουν «δηλωθεί» από τις κρατικές .

Η οριστικο των πρώτων εγγραφών μέσα στο αφορά τις 21 περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πρώτες, στα μέσα της δεκαετίας του '90. Η διαδικασία αυτή προβλεπόταν αρχικά ότι θα συμβεί σε διάστημα 5 ετών (από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου), αλλά έχει λάβει διαδοχικές παρατάσεις φθάνοντας πλέον τα 14 έτη.

Η οριστικοποίηση σημαίνει ότι τα στοιχεία του κτηματολογίου είναι πλέον συγκεκριμένα και δεν μεταβάλλονται, ένα βασικό συστατικό στοιχείο του έργου για την ύπαρξη ς δικαίου και αξιοπιστίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάποιος εμφανιστεί μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών διεκδικώντας ένα ακίνητο, τότε δεν θα μπορεί να καταθέσει εναντίον του Δημοσίου ή άλλου πολίτη, παρά μόνο να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση