Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την ενέργεια
Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την ενέργεια

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την ενέργεια

Η προώθηση των ενεργειακών διασυνδέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – .

Η συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπη και του υπουργού Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Γιουβάλ Στέινιτζ γίνεται σε συνέχεια της συνάντησης κορυφής των ηγετών των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στη Λευκωσία και στην οποία συμφώνησαν να επεκτείνουν την ενεργειακή των χωρών τους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των τριών μερών θα βρεθούν θέματα που συνδέονται με τη μεταφορά του αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να διεκδικεί ρόλο διαμετακομιστή μέσω του σχεδίου υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώνει την Κύπρο με την και θα καταλήγει, μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Ιταλία, έργο που έχει χαρακτηριστεί τεχνικά και οικονομικά δύσκολο.

Ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Γιουβάλ Στέινιτζ θα επιδιώξει την περαιτέρω Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της ς, μέσω και ξεχωριστών συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα με τους ομολόγους του των δύο χωρών.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη συνεργασία σε διμερές και τριμερές επίπεδο στους τομείς του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ς και των ΑΠΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο η εταιρεία Energean Oil & Gas υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 100% των μετοχών των κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Karish» και «Tanin» του Ισραήλ από τις εταιρείες Delek Drilling και Avner, η εκτιμώμενη αξία της οποίας φθάνει τα 148 εκατομμύρια δολάρια και αντικατοπτρίζει την επιστροφή της επένδυσης της Delek Drilling και της Avner και τα μελλοντικά δικαιώματα από τις αναμενόμενες πωλήσεις αερίου και των συμπυκνωμάτων από τα κοιτάσματα. Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Πράσινης Ενέργειας του Ισραήλ, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της οργάνωσης Εϊτάν Παρνάς, επισκέφθηκε την Αθήνα για να συζητήσει τις προοπτικές συνεργασίας με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ελλάδας, καθώς και με οργανώσεις και επιχειρήσεις που ασχολούνται με την πράσινη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, που στο παρελθόν έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών και υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων και Πληροφόρησης, θα απευθύνει ομιλία στο 2ο Συνέδριο Global Oil & Gas South East Europe and Mediterranean, που πραγματοποιείται στην Αθήνα και στο οποίο τις θα ανοίξει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος .

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση