Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τρία εμπόδια ενόψει της τρίτης αξιολόγησης
Τρία εμπόδια ενόψει της τρίτης αξιολόγησης

Τρία εμπόδια ενόψει της τρίτης αξιολόγησης

Τρία μη αναμενόμενα προτα ναρκοθέτησαν τις προηγούμενες ημέρες τη διαδικασία της αξιολόγησης, που ξεκινά τη Δευτέρα: Η επαναλαμόμενη υπόσχεση για κοινωνικού μερίσματος 1.000 σε ένα εκατομμύριο πολίτες, η συμφωνία για αναβάθμιση των F-16 έναντι 2,4 δισ. δολ. και φυσικά τα νεότερα στοιχεία για την τρύπα των 2,9 δισ. στα έσοδα του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Ομως, όπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», «αυτά είναι τα μικρότερα προτά μας», καθώς το βασικό παραμένει ότι αυτήν τη στιγμή μόνον το 20% των προαπαιτουμένων έχει ολοκληρωθεί.

Εκπρόσωπος των θεσμών διαμήνυε ότι αυτή η τρίτη αξιολόγηση είναι η πιο καθοριστική για το τέλος του προγράμματος για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, με την ολοκλήρωσή της και την εκταμίευση που θα ακολουθήσει θα ενισχυθεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μεταμνημονιακή εποχή, δεύτερον, η έγκαιρη ολοκλήρωσή της θα έστελνε ένα δυνατό σήμα στην αγορές ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο και, τρίτον, οι θεσμοί τονίζουν ότι οι δύσκολες συζητήσεις για το χρέος γίνονται καλύτερα σε περιόδους ηρεμίας. «Δεν πρέπει να είναι ανοικτή η τρίτη αξιολόγηση όταν ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την ελάφρυνση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κοινωνικό μέρισμα

Το κοινωνικό μέρισμα, με τη μορφή που προαναγγέλλεται, θα δημιουργήσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι θεσμοί να επαναληφθούν οι χειρισμοί του 2016, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης εξήγγειλε μπόνους 500 ευρώ σε συντάξεις, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως οποιαδήποτε διαβούλευση με τις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση που υπάρξει υπερπλεόνασμα, θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να δοθεί σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε κοινωνικές πολιτικές και αναπτυξιακά μέτρα και όχι σε μπόνους συντάξεων, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως διαμηνύουν. Το θέμα είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών από Δευτέρα, καθώς η έχει δεσμευθεί ότι αυτήν τη φορά θα λάβει τη σχετική κατόπιν συνεννόησης.

Αναφορικά με το θέμα των F-16, αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις για την επιβάρυνση που θα επιφέρει στον προϋπολογισμό, καθώς οι αμυντικές μετρούν κανονικά στο έλλειμμα. Αυτό που αναμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη συμφωνία από τα ΜΜΕ, είναι ότι θέλουν να δουν τα χαρακτηριστικά και τους όρους που περιλαμβάνονται.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση