Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τράπεζες: Ευελιξία στην πώληση δανείων
Τράπεζες: Ευελιξία στην πώληση δανείων

Τράπεζες: Ευελιξία στην πώληση δανείων

Το ακανθώδες ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που βαραίνει τους ισολογισμούς των τραπεζών με περίπου 100 δισ. ευρώ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών. Στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ιάννης , ο υπουργός Οικονομίας, ιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης παρουσίασαν την πρόταση της κυβέρνησης για την εξαίρεση της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση προτείνει την απαγόρευση πώλησης όλων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, δάνεια προς αξίας μέχρι 500.000 ευρώ, δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικά-κάρτες μέχρι 20.000 ευρώ. Ουσιαστικά η πρόταση της κυβέρνησης επιδιώκει να διατηρήσει υπό καθεστώς προστασίας το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτός των επιχειρηματικών.

Αν και η ανακοίνωση της αντιπροεδρίας αναφέρει ότι υπήρξε συμφωνία με τις διοικήσεις των τραπεζών «για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων», ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες διαφωνούν πέρα για πέρα με το εύρος των κατηγοριών δανείων αλλά και το ύψος των ορίων για τα οποία θα θεσπιστεί η απαγόρευση πώλησής τους. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επιθυμούν να έρθουν σε με την κυβέρνηση εν μέσω διαπραγμάτευσης. Αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι η πρόταση είναι τόσο μαξιμαλιστική, που είναι απίθανο να αποτελέσει έστω και βάση συζήτησης με την τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα τον περασμένο Αύγουστο προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της δυνατότητας πώλησης «κόκκινων» δανείων σε τρίτους.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν ότι δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε σημαντικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένα funds, ωστόσο υπογράμμισαν ότι η πρόταση της κυβέρνησης, και η έμμεση προστασία που παρέχει στους δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, θα ενθαρρύνει τις τακτικές «στρατηγικών κακοπληρωτών», δηλαδή, δανειοληπτών που ενώ είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι το περίπλοκο νομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, περίπου το 20% από τα 100 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων μπορεί να αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Δηλαδή δάνεια 20 δισ. ευρώ με τους κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούσαν να επανέλθουν σε συνθήκες ς, ανακουφίζοντας δραστικά τους ισολογισμούς των τραπεζών και ενισχύοντας αποφασιστικά τη του τραπεζικού συστήματος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι το 40% των νοικοκυριών που έχει κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του και εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις.

Οπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζών αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής Επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί με ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου ς Πολιτικής, η οποία θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συν, η συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς.

Πηγή: kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση