Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τράπεζα Αττικής: «Ανάκριση» της διοίκησης από το κλιμάκιο του SSM
Τράπεζα Αττικής: «Ανάκριση» της διοίκησης από το κλιμάκιο του SSM

Τράπεζα Αττικής: «Ανάκριση» της διοίκησης από το κλιμάκιο του SSM

Αναλυτικές απαντήσεις, πάνω στα 36 ευρήματα του πορίσματος ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM, δόθηκαν χθες από τη της Τράπεζας Αττικής στο κλιμάκιο ελέγχου του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού που από κοινού με την ελληνική εποπτική αρχή είχε συνεργασία με τη της τράπεζας.

Ενδεικτικό για την έκταση του ελέγχου είναι ότι κάτω από τα 36 ευρήματα αναπτύχθηκαν περίπου 100 υποερωτήματα-συστάσεις, στα οποία η της Τράπεζας Αττικής κλήθηκε να δώσει λεπτομερές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που θα κάνει προκειμένου να αποκατασταθεί η αποτελεσματική λειτουργία της τράπεζας σε επίπεδο οργάνωσης και συστημάτων.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η έγινε σε καλό κλίμα, μεταφέροντας την αποφασιστικότητα της διοίκησης να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στα θέματα που υπέδειξε ο έλεγχος. Οι σχετικές απαντήσεις θα αξιολογηθούν προκειμένου την προσεχή εβδομάδα να δοθεί και η τελική για την προώθηση των αναγκαίων ενεργειών, που θα αποτελούν αντικείμενο στενής παρακολούθησης. Τα θέματα αφορούν κυρίως οργανωτικούς τομείς, μηχανογραφικά συστήματα και τεχνολογικές υποδομές, αλλά και ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, επιτροπών και δομών, που θα εξασφαλίσουν την καλή λειτουργία της. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται και η απόφαση για το ομολογιακό δάνειο ύψους 380 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Αττικής, που θα δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα της τράπεζας, που δοκιμάστηκε το προηγούμενο διάστημα υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων. Πρόκειται για δάνειο στο πλαίσιο του πυλώνα 3 του νόμου 3723, γνωστού ως νόμου Αλογοσκούφη, και στον οποίο είχαν προσφύγει όλες οι συστημικές τράπεζες. Πηγές από την τράπεζα σημειώνουν ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρξε ηρεμία με ανακοπή των εκροών καταθέσεων, το ύψος των οποίων πάντως έχει υποχωρήσει σε σχέση με τα υπόλοιπα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, που είχαν διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της διοίκησης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη, η προσπάθεια το προσεχές διάστημα θα επικεντρωθεί στην αύξηση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην οργανωτική αναδιάρθρωση και στη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, μεταξύ άλλων μέσα και από την ανατιμολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου όπου είναι εφικτό στο πλαίσιο των συμβάσεων που έχει η τράπεζα.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί στόχο αλλά όχι προτεραιότητα, στον βαθμό που ακόμη και αν αφαιρεθούν από τα εποπτικά κεφάλαια τα 55,7 εκατ. ευρώ που τοποθετήθηκαν από 16 εταιρείες ύστερα από άμεσο ή έμμεσο δανεισμό από την ίδια την Τράπεζα Αττικής, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διατηρείται υψηλός και συγκεκριμένα στο 15,5% από το 17,2%. Το ύψος προβλέψεων που έχει σχηματίσει σωρευτικά η τράπεζα καλύπτει περίπου το 30% επί του συνόλου του υπολοίπου των δανείων και σε συνδυασμό με τη μείωση του ρυθμού δημιουργίας θωρακίζει τη χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση