Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τη Ρω ανήμερα του εορτασμού της εθνικής επετείου
Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τη Ρω ανήμερα του εορτασμού της εθνικής επετείου

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τη Ρω ανήμερα του εορτασμού της εθνικής επετείου

Δύο τουρκικά αεροσκάφη  F-16 που εισήλθαν στο FIR  Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο ς, πέταξαν πάνω από τη Ρω στα 14.000 πόδια στις 9:25 το πρωί, προκλητική που επανέλαβαν τρία λεπτά αργότερα πετώντας πάνω από το ακριτικό νησί στα 13.500 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

ΥΠΕΞ: Η τουρκική εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί δίκαιο, ούτε δικαιώματα

Η εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφορικά με την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες.

“Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ς και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση”, σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει χαρακτηριστικά: “Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους”.

“Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την , κράτος μέλος της και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας”.

Υπογραμμίζει δε, πως “σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες”.

“Συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ς και σταθερότητας στον κόσμο. Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα”.

“Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Συντηρεί την ένταση μέσω επιστολών στον ΟΗΕ η

Συνεχίζει να προκαλεί η Αγκυρα καθώς ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ κατέθεσε με επιστολή του στις 18 Μαρτίου τις γεωγραφικές συντεταγμένες με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο του περασμένου Νοεμβρίου.

Με βάση αυτές τις συντεταγμένες η Τουρκία παραβιάζει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς στερεί τα τέσσερα ελληνικά νησιά από ΑΟΖ ενώ καταπατά κατάφωρα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος τον ΟΗΕ Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου στην επιστολή του μιλάει για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και προκλητικά υπαινίσσεται ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα ο κ. Σινιρλιόγλου προκλητικά χαρακτηρίζει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», μη αναγνωρίζοντάς της την κρατική της υπόσταση. Απεναντίας αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος των κατεχομένων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου υποστηρίζει ο τούρκος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι με επιστολή της στις 19 Μαρτίου η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ κ. Θεοφίλη είχε απαντήσει στην κατάθεση των συντεταγμένων στην οποία είχε προχωρήσει η Αγκυρα στις 13 Νοεμβρίου 2019 αλλά και στην επιστολή που είχε καταθέσει ο Σινιρλιόγλου στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σε αυτήν τονίζει ότι η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές διεκδικήσεις «εν τω συνόλω τους, όπως και τις αυθαίρετες συντεταγμένες που έχουν προσαρτηθεί στην (τουρκική) επιστολή, που παράνομα ορίζει τα εξωτερικά όρια της διεκδικούμενης από την Τουρκία υφαλοκρηπίδας, σε πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως εκ τούτου, αυτοί οι ισχυρισμοί και οι προαναφερθείσες συντεταγμένες είναι κενές από οποιεσδήποτε νομικές επιπτώσεις. Δεν μπορεί να αποτελέσουν θεμέλιο οποιωνδήποτε νομικών δικαιωμάτων και δεν μπορεί να γίνει επίκλησή τους εναντίον της Ελλάδας.

Υπό αυτή την έννοια, η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της υπό το διεθνές δίκαιο». Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση ότι η τουρκική τοποθέτηση στον ΟΗΕ «μαζί με άλλες παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην ίδια θαλάσσια περιοχή, σε πλήρη αδιαφορία για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως και άλλων γειτονικών χωρών, διακινδυνεύουν σοβαρά την ασφάλεια και την ειρήνη».

: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα

Τη μονομερή, εκ μέρους της Τουρκίας, κατάθεσης συντεταγμένων εις βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καταγγέλλει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρει, «η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έγινε γνωστή παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, «η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οποιαδήποτε κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει», καταλήγει.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση