Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τον δρόμο για το εξωτερικό παίρνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις
Τον δρόμο για το εξωτερικό παίρνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Τον δρόμο για το εξωτερικό παίρνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Η φυγή ελληνικών επιχειρήσεων λμβάνει διστάσεις επιδημίας, ιδίως μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC.
«Λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας. Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο», εκμυστηρεύεται ο γεννημένος στην επιχειρηματίας κ. Φίλιπ Αμερμαν, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων Navigator Consulting Group, την οποία μετέφερε από την Αθήνα στο Λονδίνο το 2010. Σήμερα ο κ. Αμερμαν λέει ότι λαμβάνει καθημερινά αιτήματα για παροχή συμβουλών από φίλους και πελάτες που είτε επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα της εταιρείας τους στο , είτε προσπαθούν να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους σε του εξωτερικού.

Όπου φύγει-φύγει

Επιχειρήσεις και προσπαθούσαν να φύγουν από την Ελλάδα και πριν από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στα τέλη Ιουνίου εξαιτίας του τοξικού συνδυασμού της οικονομικής ύφεσης, της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και της αβεβαιότητας που προκαλούσαν οι εν κυβερνήσεων, σύμφωνα με το CNBC. Ορισμένες από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η Coca Cola Hellenic, η οποία εγκατέλειψε το ελληνικό χρηματιστήριο το 2012 για χάρη του Λονδίνου. Την ίδια χρονιά η ΦΑΓΕ μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο και η Βιοχάλκο «μετακόμισε» στις το 2013. Τα προβλήματα που προκαλούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι επιτείνουν την έξοδο των ελληνικών επιχειρήσεων από τη χώρα.

Από τους 300 Ελληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση μεταξύ 13 και 17 Ιουλίου, το 23% απάντησε ότι σκοπεύει να μεταφέρει την έδρα της επιχείρησης στο . Ακόμη 13% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχουν ήδη μεταφέρει την επιχείρησή τους εκτός Ελλάδος, σύμφωνα με την Endeavor, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση της οποίας ο σκοπός είναι να βοηθάει επιχειρηματίες ανά τον κόσμο. «Ακούω για μια επιχείρηση την ημέρα ή λαμβάνω ένα αίτημα την ημέρα για παροχή συμβουλών από φίλους και πελάτες (που προσπαθούν να μεταφέρουν την επιχείρησή τους στο εξωτερικό ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποταμιεύσεις στο εξωτερικό)», λέει ο κ. Αμερμαν. «Υπάρχει δραματική επιτάχυνση (της τάσης φυγής) μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων… Πριν άκουγα χοντρικά μια περίπτωση ανά εβδομάδα ή ανά 10 ημέρες», προσθέτει.

Ένα κλασικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του σπουδαγμένου στη κ. Γρηγόρη Ζωντανού, ο οποίος ζούσε στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, ωστόσο μετακόμισε στην Αγγλία ώστε να ανοίξει μια νεοπαγή επιχείρηση στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών. Ο κ. Ζωντανός εξηγεί ότι πιθανότατα θα είχε μεταφέρει την εταιρεία του στο εξωτερικό ούτως ή άλλως, αλλά ότι επέσπευσε την απόφασή του μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στην Κύπρο το 2013.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση