Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Το ΔΝΤ, οι ισορροπίες και η παραπομπή Λαγκάρντ
Το ΔΝΤ, οι ισορροπίες και η παραπομπή Λαγκάρντ

Το ΔΝΤ, οι ισορροπίες και η παραπομπή Λαγκάρντ

Η είδηση της παραπομπής σε δίκη της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στη Γαλλία, για την υπόθεση χρηματισμού επιχειρηματία της χώρας, ταράσσει τις ευαίσθητες ισορροπίες εντός του διεθνούς οργανισμού. Ειδικά για την , απειλεί τη συναίνεση που έχει επιτευχθεί για το διαφιλονικούμενο ζήτημα της συνέχισης της υποστήριξης του προς τη χώρα.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας του διεθνούς οργανισμού, Τζέρι Ράις, έσπευσε να ανακοινώσει «τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του εκτελεστικού συμβουλίου στην ικανότητα της γενικής διευθύντριας να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά της». Αν και το συμβούλιο αναμένεται να στηρίξει την κυρία Λαγκάρντ μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της, ωστόσο η παραπομπή της σε δίκη ρίχνει σκιές στην υποψηφιότητά της για μια δεύτερη θητεία. Και αυτό, τη στιγμή που θα έδραττε τα εύσημα μιας σημαντικής εξέλιξης: της έγκρισης την Παρασκευή από το Κογκρέσο των αλλαγών στο καταστατικό του Ταμείου, που δίνουν μεγαλύτερα δικαιώματα ψήφου στις αναπτυσσόμενες χώρες και αυξάνουν τη συνεισφορά των σε αυτό.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας έξαρσης της ελληνικής κρίσης το καλοκαίρι, η Γαλλίδα επικεφαλής του Ταμείου δοκίμασε την υπομονή των Αμερικανών με την άκαμπτη στάση που υιοθέτησε. Ωστόσο, τελικά αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από τους Ευρωπαίους και να χαρακτηρίσει το χρέος της Ελλάδας μη βιώσιμο, ζητώντας μάλιστα μια γενναία ελάφρυνση προκειμένου να συμμετάσχει στο . Η δε πρόσφατη του για την Ουκρανία, ώστε να της παρασχεθεί δανειοδότηση παρά το ότι δεν εξυπηρετεί το χρέος της προς τη Ρωσία, επίσης κατέδειξε ότι, υπό την ηγεσία της κ. Λαγκάρντ, το εκτελεστικό του συμβούλιο ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες του μεγαλύτερου μετόχου του.

Βραχυπρόθεσμα, ενδεχόμενη προσωρινή αντικατάσταση της κ. Λαγκάρντ από τον Αμερικανό αναπληρωτή διευθυντή Ντέιβιντ Λίπτον, για να παρευρεθεί στη δίκη, δεν αναμένεται να αλλάξει την υποστήριξη του Ταμείου προς ένα νέο . Μάλιστα, μπορεί και να οδηγήσει σε μια πιο «πραγματιστική» στροφή ως προς τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του. Ωστόσο, αν η Κριστίν Λαγκάρντ αναγκασθεί να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας, αυτό θα δημιουργήσει αβεβαιότητα για το της συμμετοχής του Ταμείου στην , καθώς θα είναι πλέον πολύ πιθανό να κερδίσει τη θέση κάποιος μη Ευρωπαίος που δεν θα συμμερίζεται τις ανησυχίες της.

Στο μεταξύ, στην αξιολόγησης των προγραμμάτων του κατά τη διάρκεια της κρίσης, το τμήμα στρατηγικής του ΔΝΤ παραδέχεται ότι η έπρεπε να είχε γίνει στην αρχή του ελληνικού προγράμματος, καθώς η καθυστέρηση κατά δύο έτη την κατέστησε ανεπαρκή. Ωστόσο, οι εκτελεστικοί διευθυντές εξακολουθούν να διαφωνούν μεταξύ τους. Αν και η προτείνει την έγκαιρη του χρέους και πολλοί συμφωνούν με αυτό, άλλοι διευθυντές σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις κάθε αναδιάρθρωσης θα πρέπει να εξετάζονται ανά περίπτωση.

Θέλοντας να ικανοποιήσει τις ανησυχίες των αναπτυσσόμενων χωρών, η κυρία Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει ότι θα εγκρίνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο όταν έχουν προωθηθεί οι και το χρέος είναι βιώσιμο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο εκτελεστικό συμβούλιο υπάρχει διαφωνία και για το αν πρέπει να παραμείνει η πρόβλεψη για την κατ’ εξαίρεση σε χρηματοδότηση – κάτι που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προσωρινή κατασκευή σκίαστρου για τους πολίτες στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου - https://t.co/2arrcIsaVE… -

  • Τροποποίηση της B΄ φάσης του μέτρου κάλυψης των παγίων δαπανών #κάλυψηπαγίωνδαπανών - https://t.co/VgPImsJ6CQ -

  • Τραυματισμός δικυκλιστή σε τροχαίο στην Σκιάθο  #τροχαίοατύχημα - https://t.co/7pG9UvtHmq -

"Αλιεύοντας" την είδηση