Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τμηματικά η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ
Τμηματικά η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ

Τμηματικά η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ

Με τα πρώτα χρήματα του νέου δανείου θα αποπληρωθεί σήμερα η υποχρέωση 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) ενέκρινε χθες το νέο δάνειο 86 δισ. ευρώ και την της πρώτης ς των 26 δισ ευρώ. Η διάρκεια του δανείου είναι 32,5 έτη και καλύπτει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως το ποσό των 25 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρεται στην του ESM, το συνολικό ποσό ς θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ΔΤ και την εφαρμογή του μνημονίου από την μέχρι τα μέσα του 2018. Αν και το ποσό της πρώτης ς είναι μεγάλο, καθώς αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του δανείου, εντούτοις δίνεται τμηματικά και με το σταγονόμετρο και αφήνει ελάχιστα δημοσιονομικά περιθώρια.

Μετά την απόφαση του ESM, στην θα καταβληθούν:

• 13 δισ. ευρώ άμεσα για την κάλυψη υποχρεώσεων του Αυγούστου: 3,2 δισ. ευρώ προς ΕΚΤ και 7,3 δισ. ευρώ προς για αποπληρωμή του δανείου – γέφυρα του Ιουλίου. Ακόμη, το Δημόσιο θα χρειαστεί 1,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη ταμειακών αναγκών και επιπλέον 800 εκατ. για κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Τέλος, 500 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.

• 10 δισ. ευρώ, που θα κατατεθούν άμεσα σε ειδικό λογαριασμό και θα είναι διαθέσιμα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ο στόχος Αθήνας και πιστωτών είναι το τέλος οεμβρίου. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, η Ελλάδα θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τα 10 δισ. ως εγγύηση για να δανειστούν οι τράπεζες φθηνότερα από το ευρωσύστημα και να περιορίσουν τον ακριβότερο ELA. Το υπόλοιπο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση θα καταβληθεί μέχρι τέλη Νοεμβρίου.

• 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο για την πληρωμή τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα 800 εκατ. ευρώ. Τα 300 εκατ. που δεν καλύπτονται από τη δόση θα καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα.

• 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο για την πληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ (456 εκατ. ευρώ) και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες συνολικού ποσού 800 εκατ. Για την κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών (1,3 δισ.), πέραν της δόσης, το Δημόσιο θα πρέπει να έχει δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα 100 εκατ. και να χρησιμοποιήσει 200 εκατ. από τα ταμειακά διαθέσιμα που θα πρέπει να έχει δημιουργήσει.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση