Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τις προτάσεις του για το μέλλον της Ε.Ε. παρουσίασε o Aλ. Τσίπρας στο Στρασβούργο
Τις προτάσεις του για το μέλλον της Ε.Ε. παρουσίασε o Aλ. Τσίπρας στο Στρασβούργο

Τις προτάσεις του για το μέλλον της Ε.Ε. παρουσίασε o Aλ. Τσίπρας στο Στρασβούργο

 

Τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρώπης και της Ε.Ε. παρουσίασε στην στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλία του, χαρακτήρισε σημαντικό και συμβολικό το γεγονός ότι του παρέχεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί, λίγες μέρες μετά το τέλος της περιπέτειας των μνημονίων και τη καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια.

«Η των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας.

Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής ές αλλά και της οικονομικής ασφυξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του.

Από το 2010 έως το 2014, η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι «η ανεργία, η και ο κοινωνικός αποκλεισμός εκτοξεύθηκαν και το δημόσιο χρέος επίσης» και προσέθεσε:

«Οι ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν, οι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της, είχε μετατραπεί, όμως και σε κρίση της Ευρώπης. Και τότε που μίλησα ενώπιών σας, οι μισοί με επευφημούσατε, οι άλλοι μισοί με αποδοκιμάζατε, αλλά ελάχιστοι, πολύ λίγοι ήταν ανάμεσά σας αυτοί που πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, στη συνέχεια, πως η Ελλάδα τα κατάφερε και χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Και η καθαρή έξοδος από το τελευταίο τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη, που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης. Αλλά είναι και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά. Που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις. «Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Eπίσης ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ρόλο της Ε.Ε. λέγοντας: «Η αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις, θα έχει ως συνέπεια το θρίαμβο του σωβινισμού και την αναζωπύρωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών. Θα την καταστήσει κατακερματισμένη ήπειρο, χωρίς ενότητα, συνοχή και χωρίς προοπτική» και πρόσθεσε:«H αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Μετέφερε την Ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της Ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο» πρόσθεσε.

Ο κ  Τσίπρας  επέκρινε τον τρόπο  λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων τονίζοντας  ότι «κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς. Σχήματα τεχνοκρατών όπως αυτό της τρόικα να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά. Επιπροσθέτως, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πέρασαν σε δεύτερο ρόλο, πίσω από το θεσμικά μη κατοχυρωμένο Eurogroup και απο τα τεχνικά κλιμάκια των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και του ΔΤ. Ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά».

Ως αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας μέσω τεχνοκρατών ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομική ανασφάλεια και φόβο.

Επίσης εκτίμησε ότι το «διακύβευμα για την Ευρώπη σήμερα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης αλλά και της κρίσης ασφαλείας, έχει αναδείξει τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις».

«Σήμερα δε βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με την εκλογική άνοδο κάποιων ακραίων δυνάμεων της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Ακροδεξιάς. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σοβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Κάποιοι το 2015 φοβήθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά που διεκδικεί μιa καλύτερη Ευρώπη. Πιστέψατε ότι όποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι κίνδυνος για το κοινό μας οικοδόμημα» συνέχισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «απειλούν πραγματικά την Ευρώπη όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν. Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών. Όσοι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο».

Τοποθέτηση της συμπροέδρου της ομάδας των Πρασίνων, Ska Keller
στην ομιλία του πρωθυπουργού, στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο

” ..Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά να λύσουν το πρόβλημα όλης της Ευρώπης… Οι ψαράδες από τη Λέσβο, οι γιαγιάδες από την Ειδομένη, τόσοι πολλοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, δεν έσωσαν μόνο τόσες πολλές ζωές αλλά και την ανθρωπότητα. Έσωσαν το πρόσωπο της Ευρώπης και εμείς τώρα δεν τους δίνουμε τίποτα πίσω…”

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Ska Keller στο πλαίσιο της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης:”Στην Ελλάδα, η Ευρώπη έσπασε μία από τις θεμελιώδεις υποσχέσεις της, να φέρει ευημερία στους πολίτες της. Έφερε . Η Ευρώπη δεν βρήκε λύση βασισμένη στην αλληλεγγύη και τη σταθερότητα. Το μάθημά μας πρέπει να είναι η δημιουργία μιας κοινωνικής ένωσης για τους Ευρωπαίους. Μέχρι στιγμής είχαμε κάποιες για το πόσο ωραίες θα ήταν οι κοινωνικές πολιτικές, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη εμποδίζουν διάφορα μέτρα για την αποφυγή μιας άλλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων ή οι προσπάθειες να συσταθούν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί σταθερότητας στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ. Αλλά μια κρίση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Οφείλουμε να εγκαταλείψουμε το δόγμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης μόνοι μας και να επικεντρωθούμε σε βιώσιμες επενδύσεις που μετριάζουν τις επιπτώσεις των οικονομικών διαταραχών και αποτρέπουν την κλιμάκωση τους. Χρειαζόμαστε επίσης έναν μηχανισμό στήριξης για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες δημοκρατικό και ευθυγραμμισμένο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτό δεν είναι μόνο πράξη αλληλεγγύης, αλλά όρος επιβίωσης της ίδιας Ένωσης.

Η προστασία του κλίματος είναι επίσης θέμα επιβίωσης. Η Ελλάδα υποφέρει πολύ από την αλλαγή του κλίματος – είτε πρόκειται για πυρκαγιές είτε για , ενώ έχει πολλά να προσφέρει με άφθονο ήλιο και άνεμο. Ωστόσο, οι εξορύξεις πετρελαίου δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και καταστρέφουν το κλίμα από το οποίο όλοι εξαρτόμαστε. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τα σχέδια γεώτρησης πετρελαίου και θα αποτελέσει πρωτοπόρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση