Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι χώρες της Μεσογείου για έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη
Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι χώρες της Μεσογείου για  έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη

Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι χώρες της Μεσογείου για έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη

Το πρόγραμμα διακρατικής ς, με προϋπολογισμό άνω των 275 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 224 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πρόγραμμα έχει διατεθεί επιπρόσθετο ποσό ύψους 9,3 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) της ΕΕ.

Η Επίτροπος, αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική Corina Creţu δήλωσε: «Οι μεσογειακές περιφέρειες της Ευρώπης είναι ποικιλόμορφες και περιλαμβάνουν από πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα έως και αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες. Ωστόσο, οι περιφέρειες αυτές αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις για να εξοπλίσουν τις οικονομίες τους, να ανταγωνιστούν στο σημερινό ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον και να διαφυλάξουν τη μοναδική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου. Είμαι ευτυχής που η ΕΕ είναι σε θέση να προσφέρει ένα πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών μέσω του διακρατικού προγράμματος MED.»

Το πρόγραμμα θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ περιφερειών από 10 κράτη μέλη της ΕΕ (, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, , , Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο – Γιβραλτάρ) και 3 υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ).

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες:

· Τόνωση της καινοτομίας μέσω της συνεργασίας μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), δημόσιων αρχών και ερευνητικών οργανισμών, ώστε να προωθηθεί η έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη.

· Επένδυση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της ενεργειακής απόδοσης, της παρς και χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καθώς και της κινητικότητας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

· Προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και της ς μέσω κοινής ανάλυσης και σχεδιασμού αλλά και μεταφοράς ορθών πρακτικών.

· Ενίσχυση της διας στη Μεσόγειο μέσω προγραμμάτων συνεργασίας με τη συμμετοχή περιφερειακών, εθνικών και διεθνών εταίρων, προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων και να αναπτυχθούν κοινές στρατηγικές.

Στα του προγράμματος αναμένεται ότι θα συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

· Προώθηση της καινοτομίας των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που εμπλέκονται στους τομείς της πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης, της κοινωνικής οικονομίας και των δημιουργικών κλάδων με αύξηση κατά 16 % του μεριδίου των συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας που συμμετέχουν σε διακρατικές δραστηριότητες·

· Αύξηση της ικανότητας για καλύτερη διαχείριση της ενέργειας σε δημόσια κτίρια ως αποτέλεσμα του διπλασιασμού του αριθμού των σχεδίων που περιλαμβάνουν μέτρα για τη διαχείριση της ενέργειας σε δημόσια κτίρια·

· Βελτίωση της πρόσβασης και της χρήσης βιώσιμων συστημάτων μεταφορών ως αποτέλεσμα του διπλασιασμού του μεριδίου των σχεδίων που περιλαμβάνουν ήπιες δράσεις μεταφορών με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές στις πόλεις·

· Βελτίωση κατά 10 % του επιπέδου βιωσιμότητας του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές των χωρών που συμμετέχουν στο MED με καλύτερη συνεργασία και στη βάση ενός κοινού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού·

Η του προγράμματος MED 2014-2020 θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου 2015 στη Μασσαλία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση