Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία υποβολής του «πόθεν έσχες» για το 2017
Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία υποβολής του «πόθεν έσχες» για το 2017

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία υποβολής του «πόθεν έσχες» για το 2017

Περί το 60%  των υπoχρέων έχει υποβάλει τη δήλωση του «» γι το . Η προθεσμί λήγει την Παρασκευή και σύμφωνα με παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), οι αυξάνονται γεωμετρικά. Χθες, Τρίτη υποβλήθηκαν περί τις 15.000, ενώ προχθές Δευτέρα είχαν υποβληθεί περί τις 12.000.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υποβολές δεν ξεπερνούσαν τις 800-1.000 ανά ημέρα.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΓΓΠΣ δεν αναμένεται να υπάρξει νέα παράταση στην υποβολή. Αυτό έγινε σαφές και προκύπτει από το γεγονός ότι απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη νέα παράταση. Και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει δημοσιοποιημένη σε ΦΕΚ μια τέτοια , σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του έχει λάβει μέχρι τώρα δύο παρατάσεις.

Ως συνέπεια, από το ερχόμενο Σάββατο οι παραβάτες θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα ύψους 150 έως 400 ευρώ, ενώ από τις 21 Νοεμβρίου 2017 και μετά, η της μη υποβολής «πόθεν έσχες» θα συνιστά ποινικό αδίκημα. Υπενθυμίζεται ότι οι του 2017 αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν μέσα στο 2016.

Κατά την πρώτη χρονιά υποχρεωτικής υποβολής των δηλώσεων μέσω Διαδικτύου, υποβλήθηκαν 215.000 δηλώσεις. Από τους υπόχρεους δεν υπέβαλαν μόνον περίπου 5.000 δικαστικοί και υπάλληλοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας προσέφυγαν πέντε δικαστικές ενώσεις κατά της σχετικής ς του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία θεσπίστηκε η ηλεκτρονική υποβολή. Οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν για τη σχετική απόφαση λόγους αντισυνταγματικότητας και τον κίνδυνο διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων.

Πηγή: kathimerini
"Αλιεύοντας" την είδηση